Hur definieras framgång i sociala media?


Facebook är fortfarande det sociala nätverk som dominerar, hela 70 procent av internetanvändarna använder Facebook åtminstone någon gång och nästan alla som besöker sociala nätverk besöker också Facebook. 

Bildbaserade nätverk får också allt större spridning, särskilt bland de unga. Instagram ökar mest, totalt 40 procent av internetanvändarna använder nu tjänsten. (Källa SOI 2015). WSAs årliga trendrapport Hur mår Sveriges webbplatser visar även på att allt fler företag och organisationer skaffar sig olika sociala mediekanaler.

Men hur effektiva är dessa satsningar? Vilka mål har man och hur mäts effekten?

Analys av sociala media bör gå långt utöver regelbunden rapportering. 

Det handlar inte bara om att svara på hur mycket engagemang du fick, eller vilket innehåll som ger bäst resultat, det handlar om att förstå varför din publik blev engagerad och varför vissa typer av innehåll utvecklades väl.

Ibland kan det vara lätt att tänka på sociala data som för övergripande. Det är viktigt att komma ihåg att det på varje sida finns olika typer av tjänster och former av engagemang. 

Olika typer av tjänster kan nå olika målgrupper och varje form av engagemang kan påverka ditt varumärke på olika sätt.

Genom våra analyser får vi fram fakta som kan ställas mot de mål som ställts upp. Men då räcker det som regel inte med att enbart se över den egna enskilda kanalen.

Läs mer om hur vi på Web Service Award mäter sociala medier och hur vi kan hjälpa dig att få en större insikt om era sociala mediebesökare och hur ni står er i förhållande till era konkurrenter.