Runelandhs: Kundens beteende styr utveckling


Bland de 15 000 produkterna på företaget Runelandhs ehandelssajt hittar du allt ifrån konstgjorda växter till avancerade lyftbord. De säljer inredning och utrustning till företag och försäljningen sker i första hand via webbplatsen och över telefon.
– Många använder sajten för att skaffa sig information, sedan ringer de för att beställa, berättar Fredric Johansson som är e-handelsansvarig på Runelandhs.
Den nuvarande sajten är från 2011. Skälet till att företaget gjort en WSI-undersökning är att de håller på att utveckla en ny sajt som lanseras i februari.
– Undersökningen gjordes för att få reda på våra styrkor och svagheter och därigenom få veta vad vi skulle fokusera på i den nya sajten. Den har varit en jättehjälp i det arbetet, säger Fredric.

Vilken plattform ligger ni på?
– Vi använder Litium Studio. Det är svårjobbat och trögt på många sätt, men vi har anammat det och våra utvecklare på Stendahls har lärt sig det. Så vi har bra koll på det och kan göra vad vi vill i Litium.

Vilka målgrupper vänder ni er till?

– Till Sveriges alla företag och organisationer.

Vem ansvarar för webbplatsens innehåll?
– I slutänden är det jag, men vi har en marknadsgrupp som består av mig, försäjlningschefen och vår sortimentsansvarige, tillsammans ansvarar vi för allt marknadsföringsmaterial som går ut från företaget.
– Sedan har vi ett webbteam där vi är tre personer som uppdaterar webbplatsen. Vi har också en grafiker inhouse som gör bilder, banners och liknande.

Arbetar ni tillsammans med några externa partner kring webbsidan (webbyrå eller liknande)?

– Ja, vi arbetar med Stendahls, de tar bland annat fram den nya sajten. Dessutom jobbar vi med Search Integration, som sköter SEO, SEM och analys åt oss.
– Vi jobbar väldigt mycket och nära med dessa två partner.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade och använda?
– Sökfunktionen används flitigt och är uppskattad. Vi ser att de som söker ofta träffar rätt och köper det hittar.
– Vi har också fått bra feedback på att vi presenterar relaterade produkter och tillbehör vid varje produkt.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Det är svårt, marknadsgruppen jobbar hela tiden med att se till att kvaliteten på innehållet är bra.
– Men vi har också vårt Epic-projekt, ett produktinformationsprojekt. En av killarna i webbgruppen jobbar löpande i det projektet och uppdaterar och kompletterar informationen om produkter.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion och för att förbättra innehåll och teknik?
– Det gör vi mycket via deras beteende, hur de rör sig på webbplatsen, var de kommer in och försvinner. Vi når många insikter tillsammans med Search Integration. Och WSI-undersökningen gav väldigt många svar.

Hur använder ni WSI-undersökningen i ert arbete?

– I första hand ville vi identifiera vår webbplats styrkor och svagheter inför redesignen, men vi fick också en del svar på annat som vi tar med oss. Till exempel har det givit många viktiga insikter till vårt strategiarbete.

Varför tror du att ni är nominerade till Web Service Award i år?
– I grund och botten tror jag att det beror på att vi alltid utgår från kundens faktiska beteende när vi gör förändringar. Även om vi hoppar på en trend ställer vi en sådan förändring mot våra kunders faktiska beteende. Det är det som är så häftigt med den här nomineringen – att kunderna sagt det.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2015?

– Vi lanserar en ny sajt i februari. Den viktigaste förändringen blir att vi kommer föra vårt innehåll närmare köpet och produkten, det är en stor och fräck förändring tycker jag.
– I övrigt kommer vi att fortsätta drivas av hur kunderna beter sig. Och vi kommer att utöka arbetet med A/B-tester, vår nya sajt öppnar fler möjligheter till det.

Runelandhs Fredric Johansson_ny
Fredric Johansson, e-handelsansvarig på Runelandhs