.SE: Årlig totalöversyn håller kvaliteten uppe


Måns Jonasson är webb- och varumärkesansvarig på förra årets vinnare i kategorin Samhällskommunikation, .SE. Han berättar att webbplatsens främsta syfte är att serva existerande och blivande domänägare på toppdomänerna .se och .nu, men att den också har en viktig roll för IIS arbete med att ubilda och informera om internet.
Sajten ligger på WordPress och grundsajten släpptes 2011 – sedan dess har den kontinuerligt utvecklats både innehålls- och funktionsmässigt.
– WordPress gränssnitt för redaktörer och innehållsskapare är enkelt och snabbt att komma igång med. Det är också enkelt att bygga plugins och annat och det finns en stor community kring publiceringssystemet, säger Måns Jonasson.

Vilka målgrupper vänder ni er till?

– Vi håller på med allt som har med internet att göra, så vi har väldigt många olika och breda målgrupper. Men de målgrupper vi främst tänker på är dels folk som håller på mycket med domäner, dels de som håller på med utbildning och dels medier som behöver relevanta fakta om internet.

Vem ansvarar för webbplatsens innehåll?
– Vi har en distribuerad modell. Det övergripande ansvaret har webbredaktionen på två personer, men många i organisationen går själva in och redigerar information kring sina ansvarsområden.
– De som jobbar aktivt med webbplatsen är jag, två webbredaktörer, en utvecklare och en webbformgivare.

Vilka av webbplatsens funktioner används mest och är mest uppskattade?
– Mest används sökningen på egna domäner och vem som har en domän. Utöver det har vi vårt internetmuseum som är väldigt använt, precis som våra internetguider. Guiderna är det vi får mest uppskattning för.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vi jobbar med kontinuerlig översyn av innehållet och har väl och tydligt definierade ansvarsområden. Varje sommar när folk är på semester brukar vi också gå igenom hela innehållet från start till slut och uppdatera där det behövs.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion?

– Vi använder WSI, den ger oss bra feedback. Sedan använder vi Google Analytics för att kolla flöden och var vi kan optimera. Med verktyget New Relic övervakar vi publiceringssystemet. Det visar oss bland annat vilka sidor som är långsamma och behöver snabbas upp.

Hur använder ni WSI-undersökningen i ert arbete?
– När vi fått årets presentation och resultat tittar vi igenom vilka delar som förändrats sedan förra årets undersökning. Vi tittar mycket på de öppna svaren för att se om det finns förslag på funktioner som vi kan implementera.
– Ett exempel på en funktion vi fått idén till den vägen är ”genvägar”, vilket inte fanns från början. Vi har också upptäckt att fler än vi trodde använder sökfunktionen och arbetar för att förbättra den.

Varför tror du att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Vi håller en hög kvalitet och jobbar löpande med förbättringar. Vi lever mycket på att ha en bra webbplats, det är en viktig del i vår verksamhet. Därför satsar vi mycket på webbplatsen och att den är bra.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2015?
– Vi kommer att fortsätta optimera och göra sidan mer snabbladdad. Vi kommer försöka hitta fler delar vi kan snabba upp för att öka användarupplevelsen.

IIS Mans Jonasson_ny
Måns Jonasson, webb- och varumärkesansvarig på .SE