Systembolaget: Populär app får konkurrens av responsiv sajt


I Systembolagets app ska kunderna kunna förbereda sig för besöket i butiken, men den ska också serva kunder med information under och efter butiksbesöket. Det kan de göra på Systembolagets webbplats, men också i företagets app. Webbplatsen är knutpunkten för företagets kommunikation – appen har fullt fokus på att söka varor i sortimentet och i olika butiker.
Ola Andersson är ansvarig för digitala kanaler på Systembolaget.

Vilka målgrupper vänder ni er till med er app?

– Vi vänder oss till den butikshandlande kunden som kan söka i sortimentet. Eftersom du också kan spara anteckningar om vad du druckit, betygssätta produkter och skriva kommentarer fungerar den också som ett register för många kunder.

Vem ansvarar för webbplatsens innehåll?

– Jag håller ihop appen. Precis som på webbplatsen är det våra representanter från varuförsörjning och försäljning som svarar för innehållet kring sortiment och butiker.

Hur många jobbar aktivt med appen och dess innehåll?
– Det är jag och en testare som håller i utvecklingen.

Arbetar ni tillsammans med några externa partner?
– Mobiento utvecklar appen åt oss. Vi arbetar också med Avanade som gör mycket åt oss, bland annat gör de appens API.

Vilken plattform arbetar ni med och vilka är de starkaste fördelarna med den?
– Vi har en helt egenutvecklad plattform som stödjer Android och iOS. Windows är fortfarande så försvinnande litet.
– Android är jobbigt eftersom det finns i så otroligt många versioner och varianter. IOS har varit enklare, men idag börjar det också bli jobbigt. Det finns så många aktiva versioner som existerar parallellt där också.

Vilka av appens funktioner är mest använda?

– Att söka dryck och att söka butik. Funktionerna för att spara som favorit och anteckningar är också populära funktioner.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vi sitter och testar mycket, både vi och Mobiento. Ända sedan lanseringen har vi erbjudit användarna möjligheten att tycka till om appen – den vägen får vi direkt kunskap om när vi har problem och det ger mycket information vi har nytta av när vi vidareutvecklar.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion och för att förbättra innehåll och teknik?

– Tyck till-funktionen är viktig. WSI genomförde vi för första gången i våras.
– Varje kvartal genomför vi också kundnöjdhetsundersökningar för hela Systembolaget, i de undersökningarna ingår också appen.

Hur använder ni WSI-undersökningen i ert arbete?
– Det bästa med undersökningar, oavsett om det är Tyck till-funktionen eller andra, är att vi får veta vad folk verkligen tycker. Det tycks annars mycket internt, det tycks om vad kunderna tycker, men dessa undersökningar ger oss svart på vitt vad de faktiskt tycker.
– Förutom att vara ett stöd i utvecklingen gör undersökningarna att vi kan visa upp internt att ”våra kunder tycker såhär”.

Varför tror du att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Vår app erbjuder de vanligaste funktioner som våra kunder använder digitalt i kontakten med oss. Vi arbetar också för att informationen i våra digitala kanaler ska vara så korrekt och uppdaterad som möjligt och att det ska gå snabbt och enkelt att lösa de uppgifter kunderna har när de använder appen.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2015?

– I och med att vår nya sajt är helt mobilanpassad, ska vi fundera på appens framtid så snart sajten har lanserats. Ett vanligt önskemål från våra kunder är ett konto som gör att du kan ta med dig dina inställningar mellan olika enheter.

Blir appen kvar?
– Jag tror att den kommer att finnas kvar, åtminstone ett antal år till. Förra året hade vi nästan 10 miljoner användningar av den. Vissa gillar appar, andra gillar webbsidor.
– Behoven får avgöra. Vi ska utvärdera appen under 2015, sedan får vi se.

Systembolaget Ola Andersson
Ola Andersson, ansvarig för digitala kanaler på Systembolaget