Elsäkerhetsverket: Klarspråk ger trygga besökare


Till myndigheten Elsäkerhetsverkets webbplats kommer såväl elektriker och återförsäljare som hemmafixare för att ta reda på vilka säkerhetsregler som gäller vid elinstallationer. Det ställer krav på målgruppsanpassning. Något som teamet bakom webbplatsen aktivt arbetat med sedan lanseringen 2014.
– Webbplatsen har målgruppsanpassade ingångar, men framför allt jobbar vi hela tiden med att försöka tala i klarspråk och inte ha för komplicerad information, säger Cia Edlund, kommunikationschef vid Elsäkerhetsverket.
Framför allt privatpersoner är en växande målgrupp. Mycket beroende på hemmafixarprogrammens ökade popularitet, tror Cia Edlund.
– Allt fler vill göra förbättringar i sina fastigheter. Det leder till att vi får fler frågor. Och mer komplicerade frågor. Målgruppen behöver tydliga svar och vi tycker att vi klarar av att ge dem det på sajten på ett bra sätt, säger hon.

Vilket är det primära syftet med er webbplats?
– Att informera samhället om säkerhetsregler kring el. Det hänger väldigt mycket på konsumenten att vara uppmärksam på vad som gäller och att man har ett eget ansvar. Vi berättar också vad konsumenterna kan ställa för krav idag.

Vilka ansvarar för webbplatsens innehåll, utseende och funktionalitet?
– Det är jag och vår webbansvarige Malin Nergård. Totalt är vi 4,5 personer, plus våra sakkunniga sidansvariga som jobbar aktivt med innehållet. Webbyrån Consid har varit med oss från utveckling till lansering. Idag hjälper de oss med support och förvaltning och utvecklingen framåt.

Vilka är de starkaste fördelarna med den plattform ni jobbar med?
– Episerver 7.5 har ett lättanvänt publiceringssystem. Speciellt drag and drop-funktionen. Andra myndigheter använder också samma plattform vilket gör det enkelt att dela med oss av tips.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade?
– Frågor och svar och våra e-tjänster exempelvis att ansöka om behörighet för elinstallatörer.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vi har ett webbråd där vi tar upp aktuella frågor och jobbar kontinuerligt med förbättringar. Vi försöker också vara så öppna som möjligt mot hela myndigheten för att få in idéer eller få reda på problem. Vi jobbar aktivt med att driva trafik från andra kanaler till webbplatsen, som Facebook och närvaro i medierna.

Vad är den viktigaste anledningen till att ni gör en WSI-undersökning?
– Vi vill veta vad vi gör bra och vad vi behöver förbättra. Den har varit en del av vår plan från början av projektet.

Hur kommer ni använda undersökningen i ert arbete?
– Vi hoppas och tror att den kan bidra med mycket till det vi redan nu vet att vi vill utveckla. Det kan också hjälpa oss att stärka känslan internt att vi inte ser webbplatsen som ett färdigt projekt.

Varför är ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Vi är bra på att pusha för varningar, ge tips och råd som många berörs av – inte bara enskilda branscher – och vi försöker alltid hitta konsumentaspekten i det hela. Många uppfattar nog i allmänhet myndigheters webbplatser som byråkratiska och mossiga. Vi försöker använda ett lätt språk som vi tror besökarna uppfattar som rak och tydlig och jobba mycket med bilder i layouten.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?
– Vi ska förfina sökfunktionen som vi inte är helt nöjda med. Den behöver vara kraftfullare i och med att vi har målgruppsanpassade ingångar.
– Vi kommer även att se över EU:s direktiv för tillgänglighetsanpassning.

Bild på Cia Edlund

Cia Edlund, kommunikationschef på Elsäkerhetsverket

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori kommer att utses på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om programmet och WSA-dagen här»