Arbetsmiljöverket: Tung information ska vara lätt att nå


Av.se innehåller de mest besökta sidorna information om arbetsmiljöföreskrifter och lagar. Här finns även e-tjänster, webbutbildningar och checklistor för besökarna att ta del av.

– Webbplatsens syfte är att ge service och stöd till arbetsgivare, skyddsombud och arbetstagare i deras arbetsmiljöarbete, säger Martina Nicklasson, webbredaktör och förvaltningsledare vid Arbetsmiljöverkets kommunikationsavdelning.

Av.se ligger på Episerver och lanserades i sin nuvarande version 2015.

Hur många jobbar aktivt med Av.se?
– Vi är cirka tio personer.

Arbetar ni tillsammans med några externa partners?
– Vi jobbar med Funka när det kommer till tillgänglighet och med DevCore vid teknisk utveckling.

Vilken är den främsta fördelen med Episerver?
– Den är relativt lättanvänd och har en del smarta funktioner.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll på webbplatsen?
– Vi använder WSI-undersökningen och kompletterande statistik som underlag. Utöver det genomför vi intervjuer med våra användare.

Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet på webbplatsen?
– När vi utvecklade webbplatsen arbetade vi mycket med att göra den tillgänglig, både tekniskt och innehållsmässigt. Tillsammans med funka gjorde vi en genomgång av den även efter att den lanserats. Just nu tar vi fram nya mål och delmål inom dessa områden. Och under året behöver vi sätta oss in i det nya direktivet om tillgänglighet som införlivas i svensk lag i september 2018.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner, vid sidan av WSI?
– Vi använder vårt eget statistikverktyg samt gör intervjuer med våra användare.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– Vi ville se om vi hade förbättrat upplevelsen hos våra användare sedan föregående år. Vi har inte analyserat undersökningen ännu, men vi kommer att använda svaren i vårt fortsatta förbättringsarbete.

Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Webbplatsen är en stor kunskapskälla till många arbetsgivare och skyddsombud som dagligen arbetar med arbetsmiljöfrågor. Våra besökare är väldigt engagerade.

Vilka utvecklingsplaner har ni för Av.se under 2017?
– Vi kommer att fokusera på att förbättra vårt innehåll, bland annat genom att undersöka våra besökares behov av information och kommunikation.

Martina Nicklasson, webbredaktör och förvaltningsledare, Kajsa Högdahl, webbredaktör, Maria Hägglöf, webbredaktör, Björn Söderbergh, webbredaktör, Emelie Östergren, webbredaktör och Magnus Moström, webbredaktör

Martina Nicklasson, webbredaktör och förvaltningsledare, Kajsa Högdahl, webbredaktör, Maria Hägglöf, webbredaktör, Björn Söderbergh, webbredaktör, Emelie Östergren, webbredaktör och Magnus Moström, webbredaktör

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 25 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »