Vetlanda.se: Innehållsgranskning i flera steg garanterar kvalitet


vetlanda-wsa2016Utvecklingen av Vetlanda.se har skett uteslutande av kommunens anställda. Bygget är gjort i Sitevision, stod klart 2014 och involverade stora delar av verksamheten med kommunikatörer och webbutvecklare i spetsen.

– Sitevision är ett relativt enkelt CMS att använda och det går att skapa ganska avancerade lösningar på egen hand, säger Tobias Wiklund, webbutvecklare på Vetlanda Kommun.

Idag är de sex personer som ansvarar för innehåll och teknik på sajten, samt 25 redaktörer som står för innehållets kontinuitet.

Vilka är de primära syftena med Vetlanda.se?
– Webbplatsen ska ge bra service och information till våra invånare och företag. Det innebär att vi vill att de snabbt ska hitta den information som de söker. Vi vill även minska behovet av att ge personlig service och information, men om besökaren ändå behöver en personlig kontakt ska det vara lätt att hitta kontaktuppgifter.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade och använda av besökarna?
– De flesta besökare tittar på vår sida med lediga jobb. De läser även om möten, handlingar, nyheter och utvärderingar av inlämnade synpunkter. Och de använder e-tjänster inom framförallt barn och utbildning. Vetlanda.se är också ett nav för att nå andra kommunala webbplatser.

Vilken är den främsta fördelen med den tekniska plattform ni jobbar med?
– SiteVision är ett verktyg som är väldigt enkelt att jobba med. Man kommer långt med de moduler och funktioner som finns från början. Det går även att utveckla avancerade funktioner med metadata som normalt kräver programmering. Systemet är också väldigt robust vilket uppskattas i en stor verksamhet.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll på webbplatsen?
– Vi jobbar mycket med statistik för att se hur användarnas beteende förändras. Vi inspireras även av hur andra kommuner och myndigheter arbetar med sina webbplatser. På så sätt kan vi få exempel på hur andra har löst samma problematik som vi har.
– För att kvaliteten ska hålla en bra nivå använder vi ett publiceringsflöde som gör att redaktörernas ändringar granskas av våra kommunikatörer innan publicering. Vi har även aktiverat notifieringar på innehåll som passerar sitt bäst-före-datum.

Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet på webbplatsen?
– Vi följer de rekommendationer som finns kring tillgänglighet. Och undviker lösningar som försvårar för talsynteser och skärmläsare att tolka sajten. Vi validerar även alla sidor mot W3C innan publicering för att vara säkra på att sidan alltid kan tolkas utan fel.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner, vid sidan av WSI?
– Vi har använt Google Analytics och Crazyegg som kan ge fingervisningar men har i övrigt ingen systematiskt mätning.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– En webbplats blir snabbt gammal och vi har därför börjat arbeta på nästa version för att möta nya krav och ambitioner. Vi ville göra undersökningen för att få ett mätbart underlag till det fortsätta arbetet med Vetlanda.se.

Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?
– Undersökningen har hjälpt oss att se vilka delar av webbsidan som uppskattas samt vad vi inte behöver fokusera på. Den har även hjälpt oss att se skillnaden i beteendet mellan dator och mobilanvändare.

Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Vi har ett antal faktorer som man inte tänker på när de fungerar. Som att systemet som driver sidan är stabilt, att vi har en bra driftmiljö som klarar hög belastning, att sidan optimeras för den besökande enheten och att sidan då laddas snabbt. Sedan uppskattas tydliga och informativa texter och att det går att hitta ansvariga personer med profilbild. Användarna söker olika saker men alla vill kunna hitta det snabbt, enkelt och kunna ringa någon om informationen inte ger svar på alla frågor.

Vilka utvecklingsplaner har ni för webbplatsen under 2017?
– Våra planer är att göra om Vetlandas.se till en servicewebb och renodla innehållet. Vi ska optimera mer för de mobila besökarna och underlätta för snabbare navigering på den plattformen. Vissa delar av sajten vill vi ska ta större plats och de kommer att lyftas ut till separata webbplatser.

Tobias Wiklund, webbutvecklare på Vetlanda Kommun

Tobias Wiklund, webbutvecklare på Vetlanda Kommun

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 25 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »