Fastighetsbyrån: Tar pulsen på den nylanserade webben


Fastighetsbyrån har genomfört WSI-undersökningar sedan 2014.
– Det här är femte gången vi är nominerade! Säger Annicka Traugott och lägger till att de bara avstått mätningar 2019 när de byggde sin nya hemsida.

Annicka är digital affärsutvecklare på Fastighetsbyrån och WSI-undersökningar är ett bra sätt för henne och kollegerna att ta pulsen på hela webbplatsen en gång per år.

– Vi utvecklar våra tjänster och verktyg hela tiden och lanserar vi något nytt så får man en känsla för hur det tas emot också, tillägger hon. Vi kan jämföra oss med andra i branschen men också med alla andra sajter som Web Service Award undersöker.

Extra spännande för Fastighetsbyrån i år är just att de lanserade deras nya sajt i april 2020. Så för dem är nomineringen verkligen ett kvitto på att de är på rätt väg. 

– Vi har en väldigt bra sajt som i det stora hela gör det den ska. Men det vi ser i undersökningen är att vi behöver jobba vidare med struktur och förtydliga navigering på vissa ställen. Det för att kunna bli ännu spetsigare och verkligen möta upp besökaren med den information de söker och göra det lätt att konvertera.

Det var en annorlunda lansering där de satt via Teamsmöte och såg hur sajten gick live. De flesta av deras möten under året har skett digitalt vilket fungerat väldigt bra.

– … och på det sättet jobbar vi på tillsammans med våra partners Decerno och KnowIT.

Vad är er webbsidas allra viktigaste funktion?

– Våra bostäder som är till salu är så klart de mest besökta sidorna och sajtens hjärta, svarar Annicka. På objektspresentationen finns många funktioner som är nödvändiga för oss som tex Kontakta mäklaren, Anmälan till visning och möjlighet att lägga bud via mobilt BankID.  

Annicka och kollegorna i webbteamet har börjat titta på resultatet, analysera och begrunda. De tar till sig det som framkommer av undersökningen och tillsammans med sina byråer jobbar de nu vidare med att utveckla och förbättra.  

– Vi jobbar i team och har olika råd som till exempel utvecklingsråd, strategiskt råd och analysråd. I de här olika forumen säkerställer vi långsiktig utveckling, kvalitet och skapar samsyn utifrån data.  

Internt på Fastighetsbyrån är de ett team på fyra personer som jobbar med kravanalys och acceptanstestning, content, SEO och analys. Sen har vi våra digitala byråer med AD, UX, arkitekter och utvecklare.

De har två primära målgrupper på webben och det är ”spekulanter” – de som är intresserade av att köpa en ny bostad och ”potentiella säljare” – de som äger en bostad och kan tänka sig att sälja men som ännu inte har tecknat ett uppdragsavtal med Fastighetsbyrån. 


Finns det särskilda krav på er webbplats som andra kommersiella webbplatser inte har?

– Egentligen inte men vi har i och med pandemin fått styra om våra möten med kunderna. Både köpare och säljare. Vi har till exempel under året utvecklat digital live-visning som gör att våra spekulanter enkelt anmäler sig till en digital live-visning på webben och kan vara med på en guidad visning av bostaden där man har möjlighet att via en chatt ställa frågor till mäklaren. På det här sättet har vi kunnat bibehålla nivån på visningsdeltagare som är så viktiga för oss och som vi annars träffar fysiskt. 

Vad är er största utmaning?

­– Vi jobbar hårt för att fler besökare ska tycka att Fastighetsbyrån har de bästa digitala tjänsterna och att vi kan leverera branschens bästa kundupplevelse i digitala kanaler.

Hur ser framtiden ut?

– Ljus hoppas vi! Vi har så mycket kvar att göra och vi planerar nu först att ha en workshop med vår digitala byrå för att göra en ordentlig utvärdering av WSI-undersökningen. Vi jobbar också vidare med att digitalisera möten med våra kunder på olika sätt. Vi ska skapa en sömlös upplevelse för kunderna där man smidigt rör sig mellan våra olika tjänster och verktyg. Så ser vår närmsta framtid ut.

Webbteamet – Fastighetsbyrån

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 27 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>