Zeta.nu: 80 procent av besökarna kommer från mobil


På Zeta har teamet bakom webbplatsen fått en viktig insikt genom den senaste WSI-undersökningen. Att det totala mobilvärdet för zeta.nu har ökat. Det berättar Susanna Hedengren som är digitalt ansvarig på Di Luca & Di Luca, som ligger bakom Zeta.
– Våra besökare kommer till närmare 80 procent från mobil, säger hon. Insikten ger oss stöd att våga ta vägvalet att utveckla för mobil, även om det innebär att desktop påverkas.

De har genomfört WSI-undersökningar i tre år och Susanna berättar att NPS värdet är värdefullt att utvärdera över tid, både för att jämföra förändringar med tidigare utfall för att se förflyttningar samt för att följa påverkan från olika marknadsaktiviteter och omvärldsfaktorer.

– Totala bench-värden följer vi för att få ett kvitto på att den utveckling vi gör ger resultat i rätt riktning. I senaste mätningen var till exempel just mobilvärdena mycket viktiga för oss att göra en förflyttning i.

Resultatet på frågorna använder de som underlag för att diskutera utveckling och ny funktionalitet. Resultatet i målgruppen följer de för att säkerställa att vi är relevanta och intressanta för vår primära målgrupp.

Vad är er webbsidas allra viktigaste funktion?
­– Inspirerande recept med smaker från Italien och medelhavsmat, svarar Susanna. Vi visar hur Zetas produkter kan användas och vi vill att folk ska hitta och välja Zetas produkter i butikshyllan. Vi ska ge kunskap inom våra kategorier som tex olivolja som vi har en hel sektion om, samt att man såklart ska hitta all produktinformation.

Resultatet av den senaste WSI-undersökningen kommer de att analysera för att kunna ta nästa steg i utvecklingen för att öka användarvänlighet, nytta och relevans för besökarna.

Det interna arbetet för att utvecklas och förbättra webbplatsen är ett ständigt pågående arbete med allt från att skriva om texter för SEO och optimering till att utveckla nya recept. För att säkerställa att de är på väg åt rätt håll har de förutom WSI-undersökningar satt upp ett dashboard i Google där de har samlat alla KPI:er de följer upp.
– Vi gör även A/B tester löpande samt att vi ställer frågor i sociala kanaler.

Hur ser teamet bakom er webbplats ut?
Vi är själva väldigt aktiva i den digitala utvecklingen av Zeta. Sedan samarbetar vi tätt med vår digitala byrå Fröjd. Vi har allt från större utvecklingsprojekt till månatliga förbättringsmöten tillsammans.

Målgruppen är egentliga alla som är matintresserade. Zeta är ett starkt varumärke med en historik som Susanna och hennes kollegor värnar om, det gör att allt innehåll på zeta.nu ska hålla deras tonalitet och känsla.
– Vi har även tusentals matbilder som ska hålla hög kvalitet, men som inte får påverka prestandan negativt.

Vad är er största utmaning?
– Den hårda konkurrensen i att fånga konsumenternas intresse, svarar Susanna. Det finns många aktörer som slåss om uppmärksamhet i ämnet mat som tex TV-program, tidningar, influencers, andra aktörer etc. En annan utmaning är att vi inte har någon e-handel själva, vilket gör att det inte är lika enkelt att följa upp resultat.

Pandemin har påverkat dem en hel del i deras sätt att jobba. De har hela tiden fått fundera på hur de kan vara till nytta och vara relevanta både på zeta.nu och i sina sociala kanaler. Exempelvis ge inspiration på vad man kan laga med bönor och tips på hur man undviker matsvinn. Snabba luncher när man jobbar hemma, inspirerande middagar som får ta lite längre tid till helgen. Mat som passar att äta ute.
– Mat har varit väldigt viktigt för folk under 2020 och vi ser att vi aktivt kan bidra med tips och idéer som kan vara till hjälp.  

Ett stort projekt för dem har varit att utveckla Zetas jubileumssajt. 2021 fyller nämligen Zeta 50 år!
– Vi har valt en väg där vi vill kommunicera varumärket under hela året. Vi vill förmedla vår företagshistoria med Zetas grundare Fernando Di Luca, sprida kunskap inom våra kategorier och sedan vill vi bjuda på våra bästa smultronställen i Italien.

Hur ser framtiden ut?
– Vi har ett starkt utgångsläge för att ta zeta.nu till nästa steg. Vi har ett bra team, en väl fungerande och uppskattad sajt.

Teamet bakom Zeta.nu

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 27 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>