Reflektioner från torsdagsfika om webbplatserna den 15 september 2022


Torsdagsfikat är ett öppet forum som vi på Web Service Award kör en gång i månaden (nästa blir den 13 oktober) där vi tar upp olika frågor runt webbplatser både funktion och organisation. Med mig Pierre Du Rietz som moderator för fredagsfikat

Dagens torsdagsfika var den första efter sommaruppehållet. Jag började med att dela med mig av lite spaningar från nästa trendrapport Hur mår Sveriges webbplatser 2022? [Som kommer ut i slutet av månaden]. Tog upp hur många som ska göra förändringar på sin webbplats, hur det ser ut med mätbara mål, redaktörskapet mm. En spaning var även att användandet av Google Analytics fortsätter att minska och är det är nu färre än hälften av webbplatserna som använder det. Förändringen drivs av det offentliga. Andra verktyg som kommit i stället är framför allt Siteimprove, Matomo och Vizzit.

Under torsdagsfikat togs upp hur gruppen jobbar med sina verktyg. Problem som de stött på och hur det går att lösa. Vikten av mätplan togs upp, en stor eloge för de där alla sidor eller grupper av sidor har inventerats för att de har ett mål. Man kan ju fundera på varför vi har sidor på våra webbplatser som vi inte vet vilken nytta de ska ge.

Angående mål så pratade vi om att många företag/organisationer har ett klimatmål. Just webbplatsens klimatavtryck är ett intressant mål som dockar väl i en de organisationernas övergripande mål. Här kommer stora tunga bilder och dokument upp och vikten att göra dem lättare. Även viktigt för besökare som kommer in via mobilen (och inte har obegränsat med surf). Jag tog här upp lite tips på sidor där man kan kolla på detta. Lite extra plus till de som har satt upp varningar i Siteimprove så ansvarig ser när någon redaktör lägger upp för stora bilder.

Vi fick även exempel på sidor som tappat besökare och där hade vi en diskussion om vad det kan bero på. Ett tips var att fråga målgruppen. Även att tagga upp sidan så att hon kan se var de laddar ner dokumenten. Lite kul när det blir konkreta problem och det kommer fram ett gäng olika konkreta tips på lösningar. Var även exempel på sidor som många besökare använder men som ligger lite utanför kärnan. Här är det viktigt att tänka på att besökare som letar information som de inte hittar riskerar att störa verksamheten ändå tex att ringa och maila. En intressant fråga blir om de sidorna kan användas för marknadsföring av andra områden.

Detta för att nämna några av de ämnen vi tog upp. Som vanligt gå en timme allt för fort och ser redan fram emot den 13 oktober då vi kör igen 😊

Stort tack till Jenny DahlerusAnnie Burman SkyttAnn-Louise SvenssonEva TinnerholmMarie JackalinJessica HenulinAnnette LassingerTove GordonHenrik BetnérCarl-Johan UhlinAnne SahlinMärit Malmberg Nord och alla andra deltagare på torsdagsfikat. Och förstås stort tack till Johan NylinderWeb Service Award som hjälper mig att ordna torsdagsfikat