Spaningar från torsdagsfikat 20 april 2023


På dagens fika tog vi upp den viktiga frågan om DNS säkerhet. Bakgrunden är samtal jag haft med Pamela Davidsson och Mats DufbergInternetstiftelsen, om deras arbete med Hälsoläget för Sveriges domäner och webbplatser nu under mars/april. Tyvärr lever vi i oroliga tider och då är det ju viktigt att webbplatser håller högsäkerhet så att de tex inte kan bli kapade. En väckarklocka om detta var cyberattacken mot Kalix kommun innan jul. Under torsdagsfikat diskuterade vi detta och gjorde även tester på deltagare för att se statusen för deras webbplatser via verktyget Internet[.]nl Stort tummen upp till SALABOSTÄDER AB som fick hela 97 av 100. Blev även en väckarklocka för andra som hade lägre resultat. Rekommenderar alla att göra testet och sen utefter utfall ta en diskussion med IT om vad som krävs för att ordna upp resultatet. Bäst att var proaktiv här.

En annan spaning som kom upp var frågan om noreplay mailadresser när man tagit kontakt via tex ett webbformulär. Varför inte bjuda vidare till dialog? Ett problem kan vara att man använder sig av system som gör utskicken men inte kan ta emot svaren. Viktigt då att det finns med en mailadress i svarsmailet med kontaktvägar.

Vi pratade även om hur besökarna läser ingångssidor där rubrikerna/menyn presenteras som boxar i kolumner på sidan i flera rader. De flesta är byggda från vänster till höger. Men är det så desktopanvändarna läser? Eller läser de uppifrån ned? Intressant fråga att forska vidare i. Påverkar ju både om de ligger i prioritetsordning och bokstavsordning (dock inte på mobilen där det blir stuprör).

Underfikat fick vi även ta del av en deltagares enkät till målgruppen för sidan. Blev en intressant diskussion om tolkning och vad organisationen har för mål. Vad är ett bra resultat. Är förstås svårt att svara på om man inte vet vad resultatet är för andra. Men här finns ju Web Service Award olika index 😊.

Ja som vanligt går en timme allt för fort och jag längtar till torsdagen den 25 maj då vi har nästa digitala fika för webbplatser. Stort tack till Pierre WidingAnders HansAnnie Burman SkyttJessica HenulinMalou HedebroSusanne NilssonPatrik KarlssonTove GordonJenny DahlerusJill ForsbergEva TinnerholmMargaretha Sönnergaard och alla andra deltagare. Stort tack till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig att driva våra digitala fikan

Torsdagsfikat är ett digitaltforum som vi på Web Service Award ordnar. Tanken är att vi diskuterar olika frågor som rör webbplatserna allt beroende på vad deltagarna tar upp. Under fikat funkar jag, Pierre Du Rietz, som moderator och inleder även våra digitala fikan med en trendspaning. Fikat är öppet och anmälan sker via vår webbplats.

#torsdagsfika#webbplatser