Tillgänglighet och mobilvy i fokus för Folkhögskola.nu


» Vi jobbar med den heliga treenigheten användarundersökningar, användartester och analys av webbstatistik som beslutsunderlag.« – Fredrik Olén, webbstrateg, Folkhögskola.nu

Sveriges Folkhögskolors webbplats folkhögskola.nu är nominerade till bästa webbplats inom samhällskommunikation i Web Service Award.

För Fredrik Olén och hans team på Folkhögskola.nu var resultatet av deras senaste WSI mätning en bekräftelse på att arbetet de lägger ner har lett till väldigt nöjda användare.

 – Användarna är vår viktigaste resurs och det är oerhört viktigt att lyssna på dem, berättar Fredrik som är webbstrateg med ansvar för utveckling och förvaltning på Folkhögskola.nu. Vi jobbar med den heliga treenigheten användarundersökningar, användartester och analys av webbstatistik som beslutsunderlag för de utvecklingsprojekt vi genomför. Vi vill höra vad de tycker men också se vad de faktiskt gör. Vilket inte alltid stämmer överens.

Förbättringar av mobilvyn

Folkhögskola.nu har blivit nominerade till WSA för bästa webbplats vid flera tillfällen tidigare och de hoppas att upprepa sin vinst från 2021.
– Det är ett bra kvitto på att det jobb vi lägger ner är relevant och ger resultat för användarna, säger Fredrik. Vi fick en hel del saker bekräftade genom undersökningen, men det blev tydligare för oss att vi måste förbättra mobilvyn.

Resultatet av undersökningen visar att deras användare är väldigt nöjda med desktop-versionen av webbplatsen – men mindre nöjda med hur den fungerar på mobilen.
– Det har vi tagit till oss och jobbar nu med flera åtgärder för att göra mobilvyn bättre, säger Fredrik.

Webbteamet består av fyra personer: Miriam Steinbach (kommunikatör), Emma Karke (kommunikatör) och Fredrik Olén (webbstrateg). De har ett löpande samarbete med sin webbyrå Metamatrix vad gäller utveckling och förvaltning.
– Men minst lika viktiga är lokalredaktörerna på alla folkhögskolor, som står för det huvudsakliga innehållet på sajten, tillägger Fredrik.

Prestanda och tillgänglighet

Under 2023 har Fredrik och hans kollegor fokuserat på användarvänlighet och tillgänglighet genom ett pågående utvecklingsprojekt.

– Vi har uppgraderat vårt CMS och gör insatser för att öka prestandan och hastigheten. Varje år gör vi också utbildningsinsatser för våra 180 lokalredaktörer som ansvarar för innehållet på sina egna skol- och kurssidor. De måste ha bra koll på hur vårt CMS fungerar men också kunskaper kring SEO och hur man skriver bra för webben. Under 2024 kommer vi att inleda en förstudie för att undersöka ett byte av CMS, eftersom vi upplever att EPI server börjar bli för dyrt för oss.

Sökfunktionen viktigast

Det är viktigt att den information som finns på webbplatsen är korrekt och lätt att förstå. Om en ung person ska lägga flera år på en utbildning är det förstås väldigt viktigt att man vet vad man ger sig in på och att man vet vilka förutsättningar som finns.
– Till exempel är folkhögskolan en egen utbildningsform utan betyg och akademiska poäng, vilket är viktigt att känna till innan man påbörjar sin utbildning, säger Fredrik. Och sökfunktionen är den absolut viktigaste funktionen. Den ska vara riktigt bra och användarvänlig. Användaren ska känna sig trygg med sökresultaten och enkelt hitta det som efterfrågas. Som alla andra funderar vi även på hur vi ska använda oss av AI i framtiden.

Finns det någon särskild funktion eller en prestation som gör att just ni borde vinna WSA i år?

– Ja, att vi sedan vår vinst 2021 har bytt grafisk identitet med utgångspunkten att bli mer tillgängliga för alla. En insats som verkligen slagit väl ut och vi har fått mycket uppskattning från olika håll. Trots detta, eller tack vare detta, fick vi återigen väldigt bra betyg i WSA-undersökningen och har återigen nominerats till bästa webbplats!

Bild på Fredrik Olén (webbstrateg). I hans team ingår också:
Miriam Steinbach (kommunikatör), Emma Karke (kommunikatör) och
Sandra Löfstedt (studieinformatör)

Folkhögskola.nu är nominerad i kategorin Samhällskommunikation.

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 31 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på:  https://www.webserviceaward.com/wsa-dagen-2024/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>