Spaningar från aprils torsdagsfika om webbplatser


Älskar torsdagar! Och extra mycket när jag fått hålla i Web Service Award torsdagsfika om webbplatser 😊 Kul att vi fått till ett så levande forum som våra digitala fikan.
 
Fikat började med att jag gjorde en kortare trendspaning men även tog upp lite nyckelfaktorer från de webbplatser som fått bäst resultat i våra undersökningar. hittbarheten är en nyckelfaktor men förstås även att ha mätbara mål. Viktigt också att tänka på att det är skillnad att besöka en webbplats via mobilen och desktop. Finns en anledning till att det är fler ensidebesökare i mobilen.
 
En stark trend är AI och det var även ett ämne som vi tog upp flera gånger på torsdagsfikat. Intressant att höra från en som just tagit fram en ny webbplats hur de har tänkt gällande AI och även där man funderar på om det är bra eller inte. Vi fick en intressant diskussion om AI kan vara bra eller inte för puffar. Flera hade AI som länkar men valt att göra puffarna redaktionella. En tanke är att de vill styra vad som lyfts fram och även kunna lyfta nya delar eller saker som inte får så mycket trafik.
 
Här kom vi sen även in på en intressant diskussion om startsidan och även om ägarskapet av den. Är ju en populär sida att synas på. Stor tumme upp för de som berättade om att de hade veckomöten där de går igenom startsidan och andra redaktionella delar. Vi tog även upp fördelen med att ha ett Årshjul så att man kan förbereda innehåll. Bra även med de som hade med kontaktcenter i sina redaktionsmöten så att de kan förmedla vilka frågor som kommer in där. Viktigt öra ut mot besökarna.
 
Sen kom vi igen in på AI och hur det kunde hjälpa till med årshjulet men även att tänka till så inte gammal information dyker upp som ny. Gäller att ha ordning på sin data/innehåll.
 
Var också spännande att höra hur ChatGPT används för att ta fram innehåll. Klokt att gå en kurs i det så man lär sig mer och hur man bästa promtar sökningen. Sparar tid och ger bra innehåll om det görs rätt. Kul också med exemplet där AI skriver om politiska beslutsunderlag till mer lätt läst. Även en intressant diskussion här om AI och SEO. En fråga som vi lär återkomma till mer framåt.
 
Som vanligt går en timme för fort. Stort tack till Anders HansNiclas LindblomJohanna SvedinJenny DahlerusLinda WermeLars KarlssonJennie Hilli SjöqvistMira VestnerElin HagströmMaria LindholmJeanette RönnbergHenrik Betnér, Nina Hallgren, Camilla ÖstergrenEva-Lena JohnssonRalf SundhällKristian ErikssonJens Qwarngård och alla andra fantastiska deltagare och förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i torsdagsfikat. Vi ses den 16 maj på nästa fika!

Anmälan är öppen och sker via: www.webserviceaward.com/torsdagsfika/

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.