Om priset


Årets pris heter ”En droppe solsken” och är en föraning om vårens ankomst och skapad av Emilia Linderholm. Ett skimrande verk av gula nyanser med bladguld i glaset. Verket är formgivet av Emilia och handblåst ihop med Mästerblåsaren Micke Johansson ifrån Örsjö. Verket är sedan slipat på Bergdala glasbruk i Bergdala mitt i Glasriket i Småländska skogarna.

Emilia Linderholm är verksam som bildkonstnär och formgivare i glas. Hon skapar i starka varma färger ofta med en eller flera kvinnliga gestalter i sitt måleri. Hennes glasverk är ofta stora urnor i starka varma färger. Vill du se mera av hennes konst kan du besöka Konst och Antikmässan i Stockholm.

Om Emilia

Konstnär Emilia Linderholm , foto- Martina Mellgren

Emilia Linderholm (f.1975) är utbildad både i klassisk sång och konst. Hennes bildvärld växer fram intuitivt där hennes färgstarka och sinnliga måleri ofta bär på en berättelse. I många verk kretsar målningarna kring en eller flera kvinnogestalter med stor inspiration från dansens och operans värld i varma expressiva färger.

Emilia utgår ibland från ett tema i sina utställningar där även texter och sång hör till verken. En av Emilias temautställningarna har varit kring Maria bebådelse, moderskap och förlossning. Utställningen har visats i bl. a. Kungsholms kyrka i Stockholm. Hon har även arbetat med fotografen Anna Nordström i det pågående konstprojektet ” Tales of nature ”.

2013 flyttade Emilia från sin hemstad Vaxholm till den småländska landsbygden strax utanför Växjö i lilla Tolg. Där har hon nu sin ateljé och bostad. Emilia formger även glas tillsammans med glasblåsare Micke Johansson i Nybro. Hon har även varit formgivare under sju år på glasbruket Klafreström Kristall. Emilias verk finns även som glastavlor i regi av företaget Glasvision som bränner in konstmotiv i massivt glas med belysning. Hennes verk ”Solkysst” valdes ut som möjlig gåva för de som varit anställda vid Växjö kommun i 25 år.

Utbildning:

1994 – 95 Palettens målarskola, Stockholm

1995 – 97 Birkagårdens folkhögskola måleri och skulptur,Stockholm

2000 – 01 Skiktmåleri Folkuniversitetet, Göteborg

2011 – 12 Privata studier för Astrid Munthe de Wolfe, Vaxholm

Utställningar i urval 2015 – 19

Lomma Konsthall

Ljungby Konsthall

Växjö konsthall

Smålands Museum

Galleri Småland Alvesta

Alvesta konsthall

Olofström konsthall

Läckö Slott Lidköping

Galleri Melefors Linköping

Konst och antikmässan Stockholm

Konst och antikmässan Helsingborg

Hägernäs Strands Galleri Täby

Östermalmshallen Stockholm

Galleri Ekvall Törnblom Stockholm

Art and Antique Antibes Frankrike (2016 och 2018)

Affordable Artfair Stockholm

Kommande utställningar är bland annat Julsalong på Hägernäs Strands Galleri Täby och Konst &Antikmässan våren Stockholm 2020 i samarbete med Galleri Melefors 2001 Tilldelades Emilia Vaxholms kulturstipendium Emilia är medlem i BUS och Svenska Konstnärsförbundet 

www.emilialinderholm.com

@artbyemilialinderholm

emilia@linderholm.se