Bokus: Egenutvecklad plattform gör Bokus.com oberoende


För Bokus är det viktigt att styra över IT-prioriteringarna och att vara snabbfotad. Därför är det en självklarhet för dem att ha en egen IT-avdelning.
– Att äga sin egna IT avdelning gör att IT inte bara blir en producerande enhet utan även är med i affärsutvecklande diskussioner, säger Cecilia Nilsson, Site Manager på Bokus.
Målgruppen är en stor andel av Sveriges befolkning mellan 18-80 år, där största gruppen är 30-39 år. Bland kunderna är den största andelen privatkunder spridda över hela landet, resten är företag, bibliotek och myndigheter. De är sex personer som jobbar på Siteavdelningen i en organisation som är centraliserad. Två personer arbetar med den dagliga publiceringen och överlappar varandra så att någon av dem alltid är på plats.

Två webbredaktörer granskar och godkänner kontinuerligt blogginlägg, recensioner och nyhetsbrev för att kvalitetssäkra det som publiceras. De granskar också varandras texter.
– I utvecklingsprojekt har vi alltid en testperiod både hos IT och av beställare samt interaktionsdesigner för att säkerställa en bra kundupplevelse, säger Cecilia. Interaktionsdesignern fungerar även som övergripande kvalitetsansvarig, som granskar sajten, rapporterar problem, sammanställer förslag från användare och anställda, och rekommenderar löpande förbättringar.
– Vi har en egenutvecklad plattform och det gör oss oberoende av konsulter. Och vi kan skräddarsy vår egna utveckling efter interna behov snarare än att anpassa oss till generella e-handelsplattformar som ändå måste kundanpassas.
IT-avdelningen har en ständig övervakning av den tekniska funktionaliteten och prioriterar i första hand akuta problem som stör möjligheten att söka och handla på sajten.
En större ansiktslyftning gjordes under 2008, men Bokus startade 1997 och sedan dess har sajten kontinuerligt utvecklats. Cecilia berättar att de anser att det finns ett ökande behov av att besöka bokus.com via mobilen och de planerar att ha en helt mobilanpassad sajt inom en överskådlig framtid.
– Vi har nyligen släppt en iPhone-applikation som vi är mycket stolta över, och håller även på att titta på några andra typer av applikationer.
– WSI-rapporten bekräftar till stor del förslag som vi redan har, men vi fick ändå en hel del konkreta förslag som vi kommer att genomföra, t ex kring personalisering och att inspirera mer på startsidan, speciellt för faktaboksköpare. Vi gör månadsvisa webbenkäter med sju enkla frågor till 250 besökare, följer besöken veckovis med Google Analytics och har även en hel del verktyg för att analysera orderstatistik för att följa upp vad som går bra, dåligt eller förändras.