Malmö Aviation: Tillgänglighet och tydlighet på Malmö Aviation


Malmö Aviation ser hur deras kunder i allt större utsträckning bokar sina resor direkt på deras webbplats. Henrik Löfberg är marknadschef på Malmö Aviation. Han berättar att syftet med webben är att förenkla för kunden genom att vara så tillgängliga som möjligt och samtidigt vara tydliga och smidiga.

Vilken är er primära målgrupp?
– De resenärer som väljer att boka sin resa direkt via oss och inte via sin resebyrå, svarar Henrik.

Inte helt oväntat är de mest uppskattade funktionerna på malmoaviation.se möjligheten att boka sin resa, hitta information om incheckningstider, regler, villkor och bagagebestämmelser. Genom flera olika undersökningar som i olika utsträckning tangerar varandra och ämnet Web mäter de om målgruppen är nöjda med innehåll och funktion på webben.

Vilken typ av undersökningar och mätningar använder ni er av för att utveckla och förbättra innehåll, teknik och utseende på er webb?
– NKI, Ombord, mail och telefon. Och så klart WSA.

Ytterst är det Malmö Aviations webbmaster som ansvarar för webbens innehåll. Webbmastern är placerad på marknadsavdelningen tillsammans med två till tre andra personer som också jobbar med bland annat webben. De håller kvaliteten på webben uppe genom att ständigt vara lyhörda på sina kunders behov och genom teknikbevakning. Driften och det tekniska underhållet sköts av deras koncernsyster BITS, Braathens IT Solutions i Norge. För bokning används BITS och för närvarande OOIS på content. På frågan om varför Henrik tror att de är nominerade i den här kategorin svarar han:

– Genom full content och enkelhet i bokningsdialogen.

Vad tänker ni förbättra under 2011?
– En ny bättre plattform för content och integrerad mot search och dagens teknik.

Malmö Aviation blev nominerad i kategorin E-handel – WSA 2010.