PTS: Populär blogg på PTS intranät


Generaldirektörens blogg är det mest uppskattade inslaget på intranätet hos PTS. Annars är det funktioner som Sök person – där du kan få fram telefonnummer till alla – och nyheter med bilder som genererar mest trafik. Kommunikationsmyndigheten PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikations­tjänster. De har en extern webb som beskriver just detta och radar up exempel på vad de kan hjälpa till med. Internt däremot gäller det att tillhandahålla medarbetarna allt de behöver för att göra sitt jobb och klara sitt jobb på ett smidigt sätt.

Alla anställda är den primära målgruppen för intranätet. Samtidigt som det är ett verktyg för att sprida information inom organisationen är det också ett viktigt medel för att skapa en vi-känsla och gemenskap inom organisationen. På PTS jobbar cirka 250 personer, en av dem är Ingrid Olsson, språkkonsult på kommunikationsavdelningen som också är ytterst ansvariga för intranätet och dess innehhåll.

– De flesta jobbar i Stockholm, berättar hon. Men det finns en enhet i Kiruna och några personer utspridda på andra håll i landet.

För att mäta huruvida målgruppen är nöjd med innehåll och funktion på intranätet, använder sig PTS av WSA-undersökningar och medarbetareundersökningar. Och då är fritextsvaren det som ger kommunikationsavdelningen bäst feedback.

– Kommunikationsavdelningen godkänner alla huvudnyheter, berättar Ingrid. Varje avdelning ansvarar för ”sin” del av intranätet.

Tre personer på kommunikationsavdelningen arbetar med innehållet på intranätet. Dessutom finns ett tjugotal redaktörer runt om i huset, som dock inte är särskilt aktiva. Det tekniska underhållet och driften sköts internt av IT-enheten med stöd från externa konsulter. Intranätet är sedan en redesign 2008 byggd på en EPiServerplattform. Samma plattform ligger till grund för den externa webben.

Varför tror ni att ni är nominerade i denna kategori?
– Vårt intranät är omtyckt och trevligt. Och förmodligen finns det många dåliga intranät där ute … Man vet ju inte om det, eftersom man inte kan se dem. Externa webbplatser kan man ju surfa runt och titta på.

Vad tänker ni förbättra under 2011?
– Vi funderar på att försöka förbättra strukturen, eftersom det ibland är svårt att hitta saker. Funderar även på att förbättra sökfunktionen. Över huvud taget ska vi under året fundera på vad vi vill göra – och sedan kanske ta tag i det nästa år.

PTS blev nominerad i kategorin Intranät – WSA 2010.