Hemnet: ”De öppna svaren i WSI ger oss mest vägledning”


Hemnet strävar efter att vara branschens mest uppskattade och trovärdiga marknadsplats samt erbjuda konsumenter oöverträffad nytta för att fatta beslut kring sitt boende. Så sammanfattar Daniel Axelsson, analysansvarig inom Hemnet, syftet med företagets webbplats.

Vilka är de mest uppskattade och använda funktionerna där?

– Bostadsannonserna är naturligtvis det som är mest intressant för våra besökare. Hemnet tillhandahåller information om boendemarknaden och gör den sökbar och enkel att utvärdera. På detta sätt erbjuder Hemnet den bästa kanalen för aktörer som vill marknadsföra bostäder. Det ska helt enkelt vara den bästa startpunkten för konsumenter som vill byta eller förändra sitt boende.

Hur mäter ni om målgruppen är nöjd med innehåll och funktion?

– WSI är ett viktigt verktyg för oss, dessutom gör vi en del egna undersökningar, såväl kvalitativa som kvantitativa.

Hur arbetar ni med er kommunikation till mobila enheter och surfplattor?

– Vi lägger ned mycket jobb på det, och anpassar oss hela tiden till de olika standards som våra kunder använder. Vi erbjuder såväl iOS- som android-appar, och dessa används i mycket stor utsträckning

Vilken typ av undersökningar och mätningar använder ni er av för att utveckla och förbättra innehåll, teknik och utseende på er webb?

– Vi använder Orvesto konsument, WSI, och dessutom egna undersökningar, användningstest mm. När det gäller WSI går vi igenom svaren i alla kategorier för att se vad och hur vi kan förbättra oss. Oftast ger de öppna svaren mest information för prioritering och utformning av åtgärder. Vi upprätthåller kvaliteten genom att kontinuerligt testa sajten, säger Daniel Axelsson, vi lägger ner en hel del tid och kraft på det.

Vilken konkret nytta har ni hittills haft av detta?

– Vi har både kunnat genomföra ett flertal konkreta förändringar och juseringar av vår webbplats. Men även fått en idé kring vad som, mer generellt, behöver förbättras.

Vem/vilka ansvarar för innehållet på webbplatsen?
– Det är framför allt två personer som jobbar aktivt med sajten, dels vår webbredaktör, dels en som är ansvarig för kundportalen. Men mycket av innehållet laddas upp av mäklarna själva inom givna ramar.

Och vem håller i det tekniska?

– Totalt är det omkring 15 personer som jobbar med drift, underhåll och utveckling. Vi har tagit hem all utveckling istället för att ta in konsulter som vi gjorde i större utsträckning tidigare. Den plattform vi arbetar med heter Ruby on rails.

Varför tror ni att ni är nominerade i denna kategori?

– Det är rätt enkelt att svara på: Vi har en site och appar som används av en betydande del av svenskarna. Vi vet dessutom att den är populär och fungerar bra.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2014?

– Hur bra vi än är och blir, finns det alltid mycket som kan bli bättre, säger Daniel Axelsson.  En detalj som vi tittar extra mycket på just nu är själva sökfunktionen.


Vinnarna presenteras på WSA-dagen den 28 januari.
Läs mer om de nominerade »