Jotex: ”WSI är ett primärt verktyg för vår utveckling”


Markus Danielsson e-commerce manager hos Jotex, ett företag som ingår i Ellos-gruppen. Vi frågade honom först om syftet med webbplatsen.

– Det handlar förstås om att stödja och utveckla vår handelsplats på nätet. Jotex strävar efter att erbjuda inspiration och enkel shopping för våra kunder, så att de kan skapa vackra och personliga hem till ett riktigt lågt pris.

Vilka är webbplatsens målgrupp?

– Vi vänder oss primärt till heminredningsintresserade mellan 25 och 65 år. Det är som synes en mycket bred målgrupp.

Vilka funktioner används och uppskattas mest?

– Specifika funktioner som kunderna gillar är möjligheten att navigera genom storlek och färg. Men även funktionen ”Matchande produkter i samma serie” som till exempel hjälper kunden att matcha ihop en gardin med ett passande påslakan för sovrummet.

Hur mäter ni om målgruppen är nöjd med innehåll och funktion?

– Utöver WSI, menar du? I först hand frågar vi våra kunder. Vi skickar ut enkäter med jämna mellanrum, och där ställer vi en rad frågor som berör såväl innehåll somh funktion. Det är även där vi grundar en del av vår framtida utveckling.

– Genom sociala medier och vår kundtjänst kan vi få snabba svar på hur saker och ting fungerar. Och genom produktrecensioner får vi snabbt reda på hur en produkt uppfattas av kunden. Det är ett oerhört viktigt hjälpmedel, både för oss och kunden.

Hur arbetar ni med er kommunikation till mobila enheter och surfplattor?

– För tillfället erbjuder vi endast ett butiksuttryck, säger Markus Danielsson. Men vi håller självklart ett öga på utvecklingen för att vid behov eventuellt kunna erbjuda en särskild plattform för mobila enheter. Vårt mål är att alltid vara där kunden är, och erbjuda inspiration och enkel shopping.

Vilken typ av undersökningar och mätningar använder ni er av för att utveckla och förbättra er webb?

– Vi använder oss av olika mätverktyg för att följa hur kunden uppfattar siten. På så sätt kan vi agera snabbt för att ta fram nytt material eller förbättra någon funktion.

Hur använder ni WSI-undersökningen?

– WSI är ett av de primära verktyg vi använder för att kunna utvecklas. Genom nöjda kunder skapar vi en bra grund för den fortsatta utvecklingen av Jotex. Vi får tydliga svar på vad som fungerar och hur vi fortsättningsvis ska arbeta för att skapa nöjda kunder.

Vilken konkret nytta har ni hittills haft av WSI?

– Rapporten ger indikationer på hur vi uppfattas av våra kunder, både vad som är bra och vad som kanske är mindre bra. Vi får väldigt mycket feedback som sedan ligger till grund för hur vi ska fortsätta arbeta och utveckla Jotex i framtiden.

Vem/vilka ansvarar för innehållet på webbplatsen?

– Jotex webbteam bestående av fyra personer. De arbetar med allt från produktuppläggning och texter till allt det grafiska som syns på webbsajten.

Hur ser ni till att hålla kvaliteten uppe på innehållet?

– Genom att ständigt lyssna på kunden. Det gör vi t ex genom enkäter och tester på allt från navigering till kreativt innehåll. Men vi hämtar även in viktig information från vår kundtjänst och från sociala medier.

Hur många jobbar aktivt med innehållet på webben?

– Vi är fyra personer som arbetar aktivt med innehållet på Jotex, säger Markus Danielsson, och tillägger: Därutöver bidrar naturligtvis alla på Jotex i någon form till att allt fungerar på bästa sätt.

Hur och av vem sköts det tekniska?

– Vi ingår i Ellos Group som har en väl fungerande IT-funktion. Där delar vi även drift och det tekniskt underhåll av webbsajten med övriga inom Ellos.

Vilken plattform arbetar ni med, och varför?

– Vi arbetar med en helt egenutvecklad plattform, med utgångspunkt från våra speciella behov och önskemål.

Varför tror ni att ni är nominerade i denna kategori?

– Jag hoppas och tror att vi är nominerade för att våra kunder uppskattar det vi gör. Att vi varje dag strävar efter att skapa nöjda kunder genom inspiration och enkel shopping, men framför allt genom att vi erbjuder väldesignade produkter för heminredning till enastående priser.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2014?

­– Under 2014 kommer vi fortsätta fokusera på att utveckla fler sätt att inspirera våra kunder. Det gör vi genom att visa hur snabbt och enkelt man kan inreda ett personligt och vackert hem till ett lågt pris.


Vinnarna presenteras på WSA-dagen den 28 januari.
Läs mer om de nominerade »