Expressen: WSI ger nyttig referensram


2,4 miljoner svenskar läser någon av tidningen Expressens utgåvor varje dag. Allt fler gör det i mobilappen, byggd och underhålen av ett internt utvecklarteam under ledning av produktägaren Simon Hjälmefjord.
– Det främsta syftet med appen är att göra det så enkelt som möjligt för våra användare att ta del av Expressens journalistik, bara genom att öppna appen från hemskärmen, berättar han.

När lanserades nuvarande version av appen?
– 2015, men vi släpper ständigt nya uppdateringar mot AppStore. Det sker minst en gång i månaden, ibland oftare.

Vilken plattform arbetar ni med?
– Förutom Expressen-appen för iOS så arbetar vi också ständigt med våra Android-appar, mobil webb och på nya plattformar som Facebooks instant articles.

Vem är er målgrupp?
– Expressen är en kvällstidning som når hela svenska folket, med en totalräckvidd på över 2,4 miljoner svenskar per dag.

Det är en väldigt bred och varierad målgrupp: agerar ni på något speciellt sätt för att hantera den stora spridningen av egenskaper hos målgruppen?
– Ja, vi jobbar mycket med att bygga upp segment och personas av den breda publiken, med stöd från både kvantitativ och kvalitativ data. I segmentet sportläsare ser vi helt andra behov och konsumtionsmönster än bland nöjesläsarna.

Vilka ansvarar för appens innehåll, utseende och funktionalitet?
– Främst är det vårt utvecklingsteam, som jobbar tätt samman med vår redaktion och vår säljavdelning för att optimera produkten. Teknik, innehåll och affär.

Hur många jobbar aktivt med appen och dess innehåll?
– I utvecklingsteamet ingår tre iOS-utvecklare, plus testare och UX-designer.

Arbetar ni tillsammans med några externa partner kring appen?
– Nej, den är byggd inhouse.

Vilka är de starkaste fördelarna med den plattform ni jobbar med?
– Just i appar så kan vi utveckla produkten på en helt annan nivå än vad vi kan göra med webb.
– Till exempel, i apparna har vi betydligt större friheter att bygga navigering och prestanda för att läsa våra artiklar och se på våra tv-sändningar. I webbläsare är vi mer låsta vid standarder som ska fungera väl för allt innehåll.

Vilka av appens funktioner är mest uppskattade och använda?
– Den enklare navigeringen och inladdningen av våra artiklar som gör det lättare för våra användare att hitta och ta del av vårt innehåll.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vi jobbar ständigt med datadriven analys, kombinerat med att bjuda in våra användare tidigt i utvecklingen för att testa nya versioner av appen.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion och för att förbättra innehåll och teknik?
– Det finns mängder med sätt. Men några nyckeltal är antal besök, sidvisningar, och hur länge man stannar i appen.

Vad var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– Fördelen med WSI är att vi kan få ett index, som visar hur våra användare upplever olika delar av vår app i förhållande till andra appar.

Hur bidrar den undersökningen till ert arbete?
– Genom indexet så kan vi identifiera områden där vi ser att vi överlevererar, och där vi underpresterar. Det gör det lättare för oss att prioritera vad vi borde vidareutveckla.

Varför är ni nominerade i Web Service Award i år?
– För att vi ständigt uppdaterar produkten i samarbete med våra användare. Det är ett kvitto på allt det arbete vi har gjort under året.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2015?
– Användarupplevelsen kommer vi ständigt att arbeta vidare med, och den delen omfattar allt från prestanda till att vi kan erbjuda attraktiva annonsformat som våra användare gillar.

Bild på Simon Hjälmefjord

Simon HjäŠlmefjord, utveckling. Foto: Johan Jeppsson, Expressen

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här»

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »