Fastighetsbyrån: Kommer ständigt utveckla och förbättra


Under 2016 gjordes 44 000 bostadsaffärer hos Fastighetsbyrån. I stort sett alla visades upp på webbplatsen Fastighetsbyran.se.

– Så många affärer generar såklart många besök och då är det viktigt att ha en webbplats som är användarvänlig och som hjälper besökarna, säger Annicka Traugott, ansvarig för digitala kanaler hos Fastighetsbyrån.

Då är det viktigt att vara lyhörd på besökarnas och bolagets mäklares behov, menar hon. Även WSI-undersökningarna är till stor hjälp.

– Det ger oss tydliga indikationer på vart vi är på väg.

Fastighetsbyran.se lanserades i februari 2014 och ligger på Episerver.

Vem eller vilka ansvarar för webbplatsens innehåll, utseende och funktionalitet?
– Innehållet ansvarar respektive avdelning för. Utseende och funktionalitet ansvarar digitalt ansvarig för tillsammans med projektledare från it-avdelningen.

Hur många jobbar aktivt med webbplatsens teknik och drift respektive dess innehåll och form?
– Vi är fyra–fem stycken på huvudkontoret. Utöver det har vi en digital byrå och en it-byrå med dedikerade team för just Fastighetsbyran.se.

Vad heter de externa partner ni arbetar med kring webbplatsen?
– Den digitala byrån heter Creuna och it-byrån Decerno.

Vilket eller vilka är de primära syftena med er webbplats?
– Vi vill visa upp de bostäder vi har till salu och som är på gång. Sajten ska attrahera både säljare och köpare.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade och använda av besökarna?
– Det är bostadspresentationerna samt våra formulär för kostnadsfri värdering. Chatten är också en väldigt uppskattad tjänst. Vi har precis lanserat digital budgivning med mobilt BankID som vi hoppas att våra besökare kommer att gilla.

Vilken är den främsta fördelen med Episerver?
– Den är lätt att jobba med – och i. Den har även bra språkhantering vilket underlättar eftersom vår utländska sajt presenteras på fyra olika språk. Det är också en fördel att jobba med en teknisk plattform som hela tiden utvecklas, det gör att vi också utvecklas.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll på webbplatsen?
– Content marketing är en tydlig kommunikationstrend och det jobbar vi mycket med. Att kunna tillhandahålla innehåll som både bjuder på kunskap men som även inspirerar är viktigt för oss. Vi håller nu på att jobba fram en content hub där allt material ska samlas.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner, vid sidan av WSI?
– Vi har bland annat en online-community som vi kallar Framtidsbyrån. Den består av 50 utvalda externa personer och ska hjälpa oss att förstå våra olika konsumenters behov på djupet. Dit kan vi skicka frågor och testa av tjänster innan vi lanserar dem. Och när vi jobbar i större projekt gör vi alltid användartester under vägen för att veta att vi är på rätt väg.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– Vi har gjort den här undersökningen ett antal år i rad och det är bra att kunna mäta och jämföra med tidigare år. Det är också jättebra att se var vi står i förhållande till andra sajter i branschen och i WSI:s hela universum.

Hur hoppas ni att er senaste undersökning ska bidra till ert arbete?
– Vi har precis fått en rykande färsk rapport. Vi kommer presentera denna för vår digitala byrå och därefter prioritera och jobba vidare, vidare och vidare. Vi kommer ständigt att utveckla och bli bättre.

Jämfört med förra årets undersökning, vilken är den viktigaste förändringen i resultatet?
– Det finns egentligen inget som riktigt sticker ut. Men det som jag tycker är fantastiskt kul är att vi har förbättrat oss på i princip alla punkter från föregående år.

Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Vi har en stabil webbplats med väldigt mycket information. Dessutom har vi nästan 60 procent mobilt surfande vilket betyder att vi har en bra responsiv webb som är lika tillgänglig på mobilen som på desktop.

När vi intervjuade dig för ett år sedan planerade ni att ha en workshop med er digitala byrå Creuna som skulle leda till 2016 års förbättringsaktiviteter. Ni planerade även att titta på säljarnas behov på er sajt. Hur har det gått med dessa saker?
– Det stämmer. Vi hade en workshop som mynnade ut i en lista som vi har betat av det mesta på. Vi gjorde även en förstudie om köp-säljprocessen förra året och i år kommer vi att jobba vidare med detta.

Vilka andra utvecklingsplaner har ni för webbplatsen under 2017?
– Vi har mycket på gång. Bland annat kommer vi att se över bostadspresentationen, VR kommer naturligtvis och vi kommer uppgradera plattformen till Episerver 10.

Annicka Traugott, ansvarig för digitala kanaler hos Fastighetsbyrån

Annicka Traugott, ansvarig för digitala kanaler hos Fastighetsbyrån

 

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 25 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »