Länsförsäkringar: Toppresultat för tredje året i rad


LF-app-ettan-2016För tredje året i rad är Länsförsäkringars app nominerad i Web Service Award. Det är ett resultat som Matilda Ringström, chef digitala kundmöten på Länsförsäkringar, och hennes kollegor är mycket nöjda med. Och sedan den förra mätningen har arbetet gått vidare i högt tempo.

– I det stora hela är vi väldigt nöjda med både leveranser och arbetssätt under 2016. Eftersom vi jobbar iterativt så är vi vana vid att ständigt jobba med förbättringar och att lära av våra misstag.

– Under året har vi bland annat utmanat oss själva och testat olika arbetssätt i utvecklingsarbetet och lärt oss mycket av både misslyckanden och framgångar, berättar Ringström.

Vem vänder sig appen till?
– Befintliga privat- och företagskunder. Den primära målgruppen är kunder som har både bank, försäkring och pension hos oss.

Vilket eller vilka är de primära syftena med er app?
– Att våra kunder ska ha koll på sin ekonomi och kunna utföra sina bank- och försäkringsärenden.

Vilka av appens funktioner är mest uppskattade och använda av besökarna?
– Många kunder uppskattar möjligheten att se saldo och göra överföringar utan att logga in. Dessa tjänster används väldigt ofta. Sedan uppskattar kunderna möjligheten att kunna skanna sina räkningar och att få kontroll på sin ekonomi via Månadskollen.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll i appen?
– Vi analyserar noggrant vad kunderna tycker om våra digitala tjänster. Deras önskemål och behov väger tungt när vi sedan prioriterar vår utveckling. När en ny tjänst tas fram involverar vi alltid kunderna tidigt och gör sedan användningstester löpande för att säkra att det vi släpper är enkelt att förstå och ta till sig.

Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet i appen?
– Användarvänligheten säkrar vi genom att genomföra användningstester på kunder. Sedan arbetar vi strukturerat med system- och acceptanstester för att säkra att inga buggar följer med ut i produktion. Det ska vara hög kvalitet i det vi släpper och fungera i de vanligaste versionerna av operativsystem och mobilenheter.

Vem eller vilka ansvarar för appens innehåll, utseende och funktionalitet?
– På Länsförsäkringar har vi samlat ansvaret för appen på en gemensam enhet som jobbar med att utveckla våra kundmöten i alla kanaler. Jag ansvarar för den avdelning som har uppdraget att utveckla och förvalta våra digitala kundmöten där appen är en del.

Hur många jobbar aktivt med appens teknik/drift respektive dess innehåll och form?
– Totalt är vi cirka 20 personer som jobbar med appen. I teamet ingår produktägare, designers, copywriter, utvecklare och testare.

Arbetar ni tillsammans med några externa partner kring appen (webbyrå eller liknande)?
– Ja, vi arbetar med Screen Interaction, Evry och Konsultbolag1.

När lanserades nuvarande version av appen?
– Appen släpptes ursprungligen våren 2011. Därefter har vi löpande uppdaterat appen utifrån kundernas behov och beteenden. Den nuvarande versionen släpptes i december 2016.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner (vid sidan av WSI)?
– Vi har en funktion där kunderna kan tycka till som är enormt värdefull i det löpande arbetet.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– Den viktigaste anledningen är att få kundinsikter och förstå vad vi behöver förbättra. Sen är det intressant att följa hur vi ligger till i förhållande till andra aktörer.

Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?
– Den är framförallt ett verktyg för att se vad vi ska prioritera framåt. Den bidrar också till ett engagemang för alla i teamet som jobbar med appen.
– Att nå ett högt WSI-värde är ett viktigt mål som vi strävar mot och som bekräftar att vårt kunddrivna arbetssätt är lyckosamt.

Vilka egenskaper hos er app tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Enkelheten att utföra bank- och försäkringsärenden. Sen tror jag att kunderna uppskattar den snygga designen och att den bidrar till att vardagsekonomin till och med kan kännas lite kul.

Vilka utvecklingsplaner har ni för appen under 2017?
– Vi kommer bland annat att satsa på fler funktioner inom sparande som stöttar och hjälper våra kunder. Sedan förfinar vi våra mest använda funktioner som till exempel den för att betala räkningar.

Matilda Ringström, chef digitala kundmöten på Länsförsäkringar

Matilda Ringström, chef digitala kundmöten på Länsförsäkringar

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 25 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »