Bostadsförmedlingen blir mer självklar


Designen för nya Bostad.stockholm.se var i princip färdig – då kom ny input från besökarna som ger skäl till vissa förändringar.
– Höstens WSI-undersökning visade att vi behöver göra vissa funktioner mer intuitiva, säger Thomas Gille, webbansvarig.

Ur hand i mun – om resurserna räcker till. Hos Bostadsförmedlingen i Stockholm kommer lärdomarna från årets WSI-undersökning till nytta direkt.
– Vi för in resultaten i arbetet med vår nya webbplats. Har vi resurser kommer vi såklart dessutom att åtgärda vissa saker redan på den existerande webbplatsen.
Det berättar Thomas Gille, webbansvarig på Bostadsförmedlingen i Stockholm och den som ansvarar för att samla in och koordinera utvecklingsarbetet på webbplatsen. Utvecklingen sköts till största delen av den interna it-avdelningen, medan innehållet till sajten kommer från verksamheten och bolagets kommunikatörer.

Information som minskar antalet kontakter

Bostad.stockholm.se är hjärtat i bostadsförmedlingens verksamhet. Sajten har 110 000 besökare varje vecka och via den förmedlades 13 500 lägenheter förra året. Här hittar besökaren alla de bostäder som förmedlas och fastighetsägare kan lämna bostäder till förmedling.
Sajten ger besökaren all information om vad som gäller för att kunna få bostad via förmedlingen. Det är ett mål att skapa information som minskar antalet förfrågningar som ställs direkt till förmedlingens personal angående detta.

Inbakad undersajt stökar till

Något som inte är tydligt för besökaren är att Bostad.stockholm.se egentligen är två sajter. Dels är det webbplatsen, dels är det en undersajt som egentligen visar information direkt ur förmedlingens verksamhetssystem.
– Annonserna, statistiken och en del annat ligger på undersajten. Men att det är två sajter innebär att vi får svårt med vissa aspekter, som responsiviteten, säger Thomas Gille.
Den senaste WSI-undersökningen – sajten mäts cirka vartannat år sedan slutet på 1990-talet – visade också att dubbelsajten krånglar till det för vissa besökare.
– En del saker, som att registrera sig i bostadskön och att logga in på mina sidor, upplevs som onödigt krångligt av besökarna. Överlag behöver designen ses över, berättar Thomas Gille om resultatet.

Laddar för total omgörning av sajten

Bostadsförmedlingen i Stockholm har undersökt sin webbplats med WSI cirka vartannat år sedan slutet av 1990-talet. Man använder också Google Analytics som mätverktyg och har en Nöjd kund-undersökning.
Nu står bolaget inför ett större utvecklingssteg på webben.
– För närvarande arbetar vi med att ta fram en ny webbplats, baserad på WordPress och som bättre kommer bli integrerad med vårt verksamhetssystem. I det arbetet ingår också en översyn av webben så den blir mer anpassad efter de nya tillgänglighetsreglerna för offentliga webbplatser som kom under förra året, berättar Thomas Gille.

Siktar på mobil sajt med appkänsla

Samtidigt slipas också den mobila upplevelsen av sajten.
– Det kan låta tjatigt, men jag tycker fortfarande att det mest spännande med en webbplats är att få den att fungera fullt ut i mobilen. Vi har fått förslag från användarna om att ta fram en app, men jag tycker att det är bättre att ta fram en sajt som känns som en app i mobilen, säger Thomas Gille.
– Våra lägenheter ligger ute i två dagar innan de försvinner. Då är det trist om du råkar sitta med en app offline och missar chansen till den där lägenheten med balkong i Gamla stan.

 

 

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 30 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »