Internwebben: Nystartad vinnare i Vadstena


Sommaren 2017 lanserade Vadstena kommun sitt första intranät, Internwebben. Det blev en smakstart – redan första året är det nominerat för WSA.

– Det var en otroligt kul överraskning att bli nominerade på första försöket och en viktig morot för oss i det vidare arbetet med Internwebben, säger Åsa Murakami om framgången. 

 

Ett forum för nyheter, underlätta vardagen för de anställda och öka känslan av delaktighet – det var målen när Vadstena kommun lanserade Internwebben 2017.
– Ett av de stora behoven i målgruppen var att göra det lättare att hitta information från till exempel personalavdelningen, berättar Åsa Murakami, som är ansvarig för intranätets innehåll och förvaltning.

 

Till sin hjälp har hon cirka fem personer på olika förvaltningar som hjälper till att skapa innehåll till intranätet. Mottagarna är 500–600 medarbetare i Vadstena kommuns många olika verksamheter – lärare, vårdpersonal, tjänstepersoner i kommunhuset med flera.

 

Internwebben ska vara ett verktyg, men genom att skapa transparens och tillgänglighet också öka känslan av delaktighet i organisationen.
– Internwebben ger också möjlighet att skapa samarbetsrum för att smidigt kunna jobba i grupper och projekt med personer från olika enheter eller förvaltningar, säger Åsa Murakami.

 

WSI-undersökningen genomfördes för att ge organisationen ett tydligt svar på hur intranätet hade tagits emot och hur de anställda upplevde det.
– Vi fick en väldigt tydlig bild av de olika områdena, både vad folk var nöjda med och vad vi kan förbättra.
– Något folk var nöjda med var tillgängligheten på information nätet erbjuder, de var nöjda med strukturen och tyckte att det var lätt att navigera.
– Tillgängligheten till själva nätet var däremot ett stort förbättringsområde. Det finns en stark önskan om att Internwebben ska gå att komma åt överallt ifrån, jobbet, hemmet, mobilen … Därför håller vi nu på att se över praktiskt hur vi kan migrera över nätet till en lösning som går att nå var som helst, säger Åsa.

 

Ytterligare ett område att förbättra var sökfunktionen, något Åsa planerar att jobba med under det kommande året.
– Jag vill också jobba mer med att skräddarsy och ge rätt person rätt information när denne är inne på nätet.
– Men det finns oändligt mycket att jobba med. Detta är vårt första intranät och vi har mycket att lära – därför är det bra med de enkla och tydliga mätresultat WSI presenterar, de ger oss inspiration och motivation i vårt vidare arbete.
– Framöver handlar mycket om att lyckas behålla den fina nivå vi har idag, något som kräver att vi lyckas hitta rätt nivå av förvaltning med hänsyn till de resurser vi som liten kommun har tillgång till, avslutar Åsa Murakami.

 

 

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 30 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »