PRV: Ser olika målgruppsbehov med WSI


På PRV:s webbplats samlas funktion och information. Olika målgrupper och förändrade behov ställer särskilda krav, men det lilla teamet bakom sajten har i år lyckats bra i att möta dem.

PRV:s webbplats erbjuder olika tjänster för ansökningar av patent och varumärke och informerar företagare och allmänhet om immaterialrättens betydelse för innovation och näringsverksamhet.
– Det sistnämnda har blivit allt viktigare de senaste åren. Man har insett att värdet av immateriella tillgångar måste få större uppmärksamhet i samhället – det gäller inte minst upphovsrätten och laglig streaming, säger Anna Engquist, digital strateg på PRV.

 

De olika kraven på webbplatsen är en inte helt enkel balansgång. Det finns grupper av besökare som har skilda krav på information och service.

  • De immaterialrättsexperter som besöker sajten vill ha snabb, rak information och effektiva tjänster.
  • Företagsrådgivarna behöver lite mer pedagogiskt och fördjupande material.
  • Slutligen allmänheten, ofta i form av småföretagare och andra, saknar ofta vidare kunskap om immaterialrätt och behöver mer grundläggande information kring nyttan av den.

 

– Därför kan vi ibland få fritextkommentarer som ”skippa lullullet, ta mig bara direkt till tjänsten” i kundundersökningar, kommentarer från dem som redan kan mycket och snabbast möjligt vill genomföra det de ska på sajten, säger Anna Engquist.

 

De mindre insatta efterfrågar istället mer förklaringar och exempel, där webbredaktionen behöver jobba mer med fördjupning och klarspråk.
– För de mer oinvigda har vi bland annat webbingången ”Varför immaterialrätt?” där vi förklarar värdet av immateriella tillgångar utifrån faktiska exempel och företag, säger Anna. Här kan man också göra självtestet ”Genomlysningen” för att finna sina egna immateriella tillgångar.

 

PRV använder WSI för att årligen mäta sin webbplats och få en bild av vad de behöver förändra. Undersökningen 2018 gav väldigt bra resultat – så bra att sajten inte bara är nominerad i kategorin Samhällskommunikation utan också till Årets förbättrare.
– WSI ger annan information än våra andra verktyg, kompletterande information, säger Anna Engquist.
– För oss är indexjämförelsen i WSI viktig, liksom möjligheten att utvärdera våra olika målgrupper.

 

Årets undersökning har gett några tydliga svar som leder arbetet framåt det kommande året.
– Desktopanvändarna är mycket nöjda, våra mobila besökare kan bli nöjdare. Även om de flesta besöker oss från desktop så ökar mobilbesöken, därför är det viktigt att börja fundera på hur vi kan förbättra vår responsiva design så att den höjer upplevelsen i mobilen, säger Anna.

 

En sak som behöver mer fokus framöver är sökfunktionen.
– Vi kommer att prioritera arbetet med sök i webbredaktionen och sannolikt byta sökmotor under året.

I samklang med det vill Anna Engquist jobba mer med sajtens informationsstruktur.
– Vi behöver jobba hårdare med att organisera och kategorisera innehållet – kan vi lyckas med det, tror jag att alla skulle uppleva helheten bättre. Användarupplevelsen skulle upplevas som högre på flera sätt. Tillgänglighetsfokus för webbplatsen står alltid högt på listan, nu bland annat för film.

 

 

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 30 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »