Telekområdgivarna löser problemen redan på webben


För konsumentbyrån Telekområdgivarna är webbsajten den primära kommunikationskanalen. För att kontrollera så att den verkligen gör sitt jobb gjorde man under 2018 en WSI-undersökning.
Resultat? Mycket bra, men också förbättringsmöjligheter.

Telekområdgivarna är en opartisk organisation som utan kostnad ger hjälp kring abonnemang för teve, telefoni och bredband. Till dem kan konsumenter vända sig för att få råd innan de ingår avtal, eller om det uppstår problem med ett abonnemang och de inte kan komma överens med operatören.

 

– Vi tar emot cirka 7 500 ärenden från konsumenter varje år. De kan ringa oss eller skicka in frågor via vårt webbformulär, men allra helst ska de hitta svaren på sina frågor direkt på vår webb och kunna lösa sina problem på egen hand, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

 

Hon har sajten som ett av sina ansvarsområden och är den som både fyller den med innehåll och vidareutvecklar sajten: till hjälp har hon Telekområdgivarnas jurister som till exempel ofta skriver textutkast, och webbyrån Devcore som står för webbutvecklingen.

 

Besökarna kommer till sajten för att få information om vilka juridiska rättigheter de har vid en tvist med en operatör och vill ofta komma i kontakt med organisationen.
– Därför är det viktigt att vi kan ge bra information redan på webbplatsen så att vi får bra underlag när de kontaktar oss, att de har hunnit ta reda på lite mer om sitt problem helt enkelt, säger Camilla Brogren.

 

Ett steg mot det målet är att säkerställa att besökaren hamnar på rätt sida direkt och inte behöver jaga runt på sajten.
– Därför är det viktigt att till exempel vårt sökverktyg är bra och lätt att använda, säger Camilla.

 

En majoritet av besökarna kommer till sajten via sökmotor, men de får också trafik från andra webbplatser, och nästan en av fem kommer direkt till sajten. Knappt hälften besöker sajten i mobilen.

 

Det var för att säkerställa att sajten verkligen uppfyller sitt syfte med klar och tydlig information som Telekområdgivarna genomförde en WSI-undersökning under 2018.
– Vi vill alltid kolla att vi har en bra webbplats som fungerar bra för användarna, den måste vara lätt att använda och ge rätt information på rätt sätt, säger Camilla.

 

Besökarna gav Telekomradgivarna.se genomgående goda betyg i undersökningen.
– Vi fick bra betyg för navigeringen, de hittar informationen, de tycker att den är tydlig … Det är ju det vi vill uppnå, så det var goda nyheter, säger Camilla.

 

Besökarna pekade också ut ett antal förbättringspunkter.
– Bland annat fick vi veta att vi behöver stuva om mobilversionen av sajten så att den fungerar bättre, idag presenterar den inte informationen optimalt. Vid sidan av att lyfta den delen under det kommande året planerar vi att förbättra vårt sökverktyg, säger Camilla Brogren.

 

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 30 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »