Transportstyrelsen underlättar webb-trafiken


Den viktigaste insikten Transportstyrelen har fått genom årets WSI-undersökning, är att de behöver arbeta mer med sitt sökverktyg.
– Vi behöver även underlätta för våra besökare att komma i kontakt med oss, säger Gustav Lindh som är webbkommunikatör. Men vi har också fått indikation på att vårt arbete med att förbättra tillgängligheten på webbplatsen har gett resultat.

Teamet bakom transportstyrelsen.se består av webbkommunikatörer, UX-designer, webbutvecklare/programmerare, testare, IT-arkitekt och förvaltningsledare. De har genomfört WSI-undersökningar sedan 2016 och genomförs varje år – med undantag för 2019.

Förutom att använda undersökningarna för att ta reda på hur webbplatsen upplevs av besökarna, kan de få en bild av vad som fungerar bra, och vad som fungerar mindre bra.

– Genom resultatet kan vi lokalisera brister i både innehåll och funktionalitet och därefter initiera olika typer av förbättringsarbeten, förklarar Gustav.

Men det är inte bara bristerna som behöver hamna i dagens ljus. De områden som fungerar bra tycker teamet på Transportstyrelsen också är viktigt att belysa.
– Det ger oss en bild av vad vi behöver bibehålla.

Webbsidans allra viktigaste funktion

Gustav berättar att deras e-tjänster är de viktigaste funktionerna på transportstyrelsen.se. WSI-undersökningarna visar gång på gång att majoriteten av deras besökare vill utföra någon typ av ärende hos dem.
– I årets undersökning var det runt 74 procent som använde en e-tjänst vid sitt besök. Därför fyller våra e-tjänster en viktig funktion, och det ställer höga krav på att våra e-tjänster behöver möta våra besökares behov.

De har ett större inplanerat utvecklingsarbete framför sig där resultatet av undersökningen kommer vara ett bra underlag att utgå ifrån. Några mindre förbättringar utifrån resultatet har de redan påbörjat.

– Förutom att vi har återkommande möten där vi planerar arbetet – både inom avdelningen och teamet bakom webbplatsen – initierar vi även förbättringsarbeten efter analyser av bland annat besöksstatistik.

För att säkerställa att de är på väg åt rätt håll genomför de dessutom en egen mindre undersökning på webbplatsen för att mäta av om den går åt rätt håll. Den undersökningen genomförs tre gånger per år.
– Vi har även en betygsmodul på varje sida där besökaren kan lämna ett omdöme om innehållet som ger oss en indikation på vilka sidor som fungerar bra respektive mindre bra.

Bred målgrupp

Eftersom Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg så är deras målgrupp väldigt bred.
– En övervägande del av de som besöker vår webbplats är privatpersoner som besöker våra webbsidor inom vägtrafik.

Men det kan också vara i yrket. Det kan till exempel vara fordonsägare, någon som planerar att ta körkort eller ett pilotcertifikat, hamnar, flygbolag och järnvägsorganisationer. Listan kan göras lång! Det är den största utmaningen vi har – att vi har så många olika målgrupper, med så skiftande behov.


Transportstyrelsen berörs som alla andra offentligrättsliga organ (myndigheter, landsting, kommuner m.fl.) av EU:s webbtillgänglighetsdirektiv. I Sverige genomförs direktivet genom lagen om tillgänglighet till digital offentlig service som började gälla 1 januari 2019.

Vad har ert största projekt varit under 2020 och hur har pandemin påverkat ert sätt att arbeta?

– Det arbete som haft störst fokus under 2020 har handlat om att anpassa webbplatsen efter de nya tillgänglighetskraven, svarar Gustav. Pandemin har inte direkt påverkat vårt sätt att arbeta, mer än att vi fått ställa om arbetet till ett mer digitalt format, då större delen av vår verksamhet arbetar helt eller delvis på distans.

Hur ser framtiden ut?

– Vi har ett större inplanerat utvecklingsarbete framför oss där vi ska se över webbplatsen som helhet att bli ännu mer kundfokuserad och helt enkelt bättre. Designen av vår webbplats är något som vi ser fram emot att förbättra! Resultatet från WSI-undersökningen är ett bra och gediget underlag att utgå från i det kommande arbetet.

Gustav Lindh, Webbkommunikatör. Transportstyrelsen

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 27 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>