Länsförsäkringar: Nyheter och informationsspridning i fokus


Den viktigaste insikten som teamet bakom Länsförsäkringars intranät fick efter årets WSI-undersökning, var att sökfunktionen behövde förbättras.

WSI-undersökningen har genomförts på intranätet i flera år i rad och teamet tycker att det är bra att kunna mäta och jämföra från år till åt hur nöjda användarna är.
– Vi samlar in användarnas synpunkter, upplevelser och behov, säger Sara Gränström som är Kravspecialist på Länsförsäkringar. På så vis kan vi få reda på vad vi behöver prioritera att utveckla framåt, både tekniskt och redaktionellt.

Den allra viktigaste funktionen i Länsförsäkringars intranät är enligt Sara nyhets- och informationsspridning. Hon får medhåll av produktägare Jessica Nilsson.

– Vi har 23 Länsförsäkringsbolag som har lokala intranät samtidigt som det finns en gemensam struktur med nyheter och sidor som binder ihop Länsförsäkringsgruppen. Det gör att vi har många olika intressenter med olika behov, säger Jessica.

Förvaltningsledare IT Mareike Häggkvist berättar att de har satt samman en referensgrupp för att möta upp de olika behoven. Referengruppen består av fyra representanter från Länsförsäkringsbolagen från norr, öst, syd och väst. Utvecklingsteamet träffar representanterna regelbundet för att få hjälp att samla in förbättringar och prioritera utvecklingen framåt. 

– Utvecklingsteamet har ett nära samarbete med redaktionen på Länsförsäkringar AB, som är det gemensamma servicebolaget till hela Länsförsäkringsgruppen, förklarar Marieke. Det är viktigt med ett nära samarbete med redaktörerna eftersom det är de som jobbar i verktyg och funktioner som vi utvecklar.

Hur säkerställer ni att ni är på väg åt rätt håll?

– Det gör vi genom att genomföra undersökningar som WSI:n och genom att följa statistiken i Google Analytics, svarar Sara.

Nyhetsredaktörerna och redaktörerna är ovärderliga grundpelare i arbetsgruppen. Sara understryker att funktioner och tekniska lösningar inte vore någonting om inte innehållet var bra. I teamet ingår även UX-designer och testare.
– … och utvecklare i både Sverige och Indien, tillägger Jessica.

Länsförsäkringars medarbetare över hela landet är målgrupp för intranätet och det ställer lite krav på det.

– Den stora skillnaden jämfört med många andra intranät, är att vi har de olika lokala intranäten med den gemensamma strukturen, säger Mareike. Det är en stor utmaning att få en gemensam behovsbild av Länsförsäkringsgruppens olika behov och förutsättningar. Det i sin tur leder till att förankring kan ta lång tid

Vad har ert största projekt varit under 2020 och hur har pandemin påverkat ert sätt att arbeta?
– Återigen är det sökfunktionen vi har haft fokus på, både tekniskt och redaktionellt, svarar Sara. I och med pandemin hade vi ett ändringsstopp i produktionssättningen under en period, vilket ledde till en något minskad ambitionsnivå under 2020.

Men nu hoppas de att 2021 ska handla om att utveckla deras funktion Hitta kollega, där de presenterar medarbetarna på intranätet. Sara avslutar:
– Nytt år nya mål!

Sara Gränström, kravspecialist. Jessica Nilsson, produktägare och Mareike Häggkvist, förvaltningsledare IT

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 27 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>