Jula: Med fokus på det friktionsfria


Det primära syftet med Julas webbplats är att skapa de allra bästa förutsättningarna för deras kunder att väja Julas erbjudande. Både vad gäller att handla online eller att välja ett fysiskt varuhus för deras inköp. Men Johan Thorell, Online Manager på Jula, berättar att webbplatsen har flera andra syften också:

– … till exempel att skapa överblick över vårt totala sortiment, stöd för kundärenden, PR/Press, rekryteringar och så vidare.

Julas webbplats drivs genom ett gränsöverskridande samarbete mellan deras Marknads-, Drift- och IT-avdelningar där olika roller för projektledning, teknik, funktioner och design med flera finns. De samarbetar också med flera externa aktörer/konsulter.

– Under pandemins inledning såg vi kraftigt ökande besökssiffror på vår webbplats och även ökad online-försäljning, berättar Johan. Vissa förändringar i kommunikation och funktion har genomförts för att bättre stödja våra kunders ändrade krav och beteenden.

Vad var bakgrunden till att ni gjorde en WSI-undersökning 2021?

– Vi gjorde en första undersökning i samband med att vi lanserade vår e-handel 2017 och ville få en bekräftelse på vår utvecklingsresa sedan dess samt också försöka förstå vilka områden vi ska fokusera vidare på i vårt fortsatta utvecklingsarbete. Vi mäter och analyserar ständigt besökssiffror och beteenden. Vi testar även så att funktioner optimeras och följer våra uppsatta mål och syften.

Johan berättar vidare att det är roligt att se att de stora insatserna de har gjort också har uppskattats och värderats av kunderna.
– Vi har fått ett väldigt bra kvitto på att vi har gjort flera viktiga förbättringar men också på att vi har mycket kvar att göra vilket hjälper oss vidare på resan. Utmaningen för oss som en multikanalsaktör är att fortsätta förbättra oss över hela köpresan. Vi har kunder som har kommit långt i sin köpresa men många som också är tidigt i den. Vi måste bli ännu bättre på att hjälpa och stötta alla i sina köpbeslut. Oavsett var man genomför transaktionen, vi vill växa på alla plan.

Tycker du att det finns speciella krav på en webbplats i ert segment, jämfört med andra segment?

Generellt sett inte. Vi har en väldigt bred målgrupp så det är viktigt att vår webbplats fungerar på liknande sätt som andra aktörers, oavsett bransch eller segment. Då vårt sortiment är väldigt brett så ställer det stora krav på sök och navigering. Något som också alltid ligger högt i vår prioritering.

Jula kommer även fortsättningsvis att prioritera prestanda för att säkerställa en snabb och tillförlitlig webbplats men de kommer också fortsätta jobba med att ge sina kunder en sömlös köpupplevelse.
– Det måste bli ännu lättare att påbörja och avsluta sin köpresa online eller i varuhus.

Det är viktigt att fortsätta utvärdera och utveckla

– Vi lägger stor vikt vid att förstå hur våra kunder beter sig och på så sätt säkerställa att vi levererar en riktigt bra användarupplevelse. Design för oss är inte bara utseende utan gränssnittet ska hjälpa kunden att förstå hur man använder vår webbplats. Därför är det viktigt att vi fortsätter att utvärdera och utveckla vår grafiska identitet så att vi uppfattas moderna och tydliga.

Johan förklarar vidare att det knappast är någon trend längre att se till att webbplatsen fungerar bra i mobilen. Men de vet att det finns ännu mer att ge här vilket han menar kommer att särskilja dem från många andra framöver.
– För oss är ett kvitto på en bra användarupplevelse när våra kunder besöker oss utan att ens reflektera över att det var bra. Det ska kännas helt självklart och du ska hitta de produkter du letade efter samt checkat ut online eller i varuhuset utan hinder. Friktionsfritt är vårt fokus när vi designar.

Hur kommer ni att ta mätresultaten tillvara under det kommande året?

På Jula siktar vi högre. Självklart vill vi bli bättre på allt men med hjälp av mätresultatet kan vi lättare prioritera vårt fortsatta utvecklingsarbete. Dels för webbplatsens funktioner och användarvänlighet, dels för att förbättra Julas totala erbjudande.

” Vi lägger stor vikt vid att förstå hur våra kunder beter sig.” Johan Thorell, Online Manager på Jula

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 26 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>