Folkhögskola.nu: Med fokus på tydlighet och tillgänglighet


Folkhögskola.nu är en webbplats med framförallt två syften; att stödja de 155 folkhögskolorna i rekryteringen av deltagare till deras kurser, samt att informera brett och insatt om utbildningsformen folkhögskola. 
– Vårt mål är att fler ska känna till möjligheten att studera på folkhögskola och att fler ansöker till folkhögskolornas kurser, berättar Fredrik Olén som är webbstrateg och kommunikatör. Webbplatsen är och ska vara den självklara källan till information om folkhögskola i Sverige. 

De är fyra personer som arbetar med sajten centralt i olika omfattning. En webbstrateg, två kommunikatörer och en studieinformatör.
– Vi ansvarar för samordning, drift och utveckling av webbplatsen, samt för den övergripande informationen om utbildningsformen folkhögskola, säger Fredrik. Sedan har vi cirka 180 lokalredaktörer runt om i landet som ansvarar för innehållet på sina egna skol- och kurssidor samt nyheter från skolorna. Vi använder Optimizely/Episerver CMS och externa aktörer är vår webbyrå Metamatrix, funka.nu för Talande webb, SEMify för Google Ads och Pineberry för annonsering i sociala medier.

Distansarbete och restriktioner har påverkat Fredrik och hans team i väldigt liten grad. Under pandemin har de bytt webbyrå och det har gått bra.
– Vårt eget och folkhögskolornas arbete med innehåll har kunnat rulla på i stort sett som vanligt, säger Fredrik. Visst utvecklingsarbete har dröjt men det har mer haft med bytet av webbyrå att göra. Vår organisation har ställt om till ett digitalt förhållningssätt generellt och det har fungerat förvånansvärt bra. Däremot har vi tyvärr inte kunnat vara ute på folkhögskolorna och träffa personal och deltagare så mycket som vi hade velat. Egentligen vill vi regelbundet publicera intervjuer, texter, bilder och filmer från folkhögskolorna, men det har inte gått nu. Vi på Sveriges folkhögskolor har inte påverkats ekonomiskt av pandemin, till skillnad från folkhögskolorna som i många fall haft det svårt.

Fredrik berättar att de har genomfört WSI-undersökningar regelbundet sedan 2012 och har haft stor nytta av resultaten. Han menar att det är intressant att kunna jämföra de egna resultaten över tid men även med branschindex.

Vi använder sedan länge Google Analytics och har nu även implementerat Google Analytics 4, vilket vi kommer att börja använda mer efter hand som vi samlar in data. Genom WSA-undersökningar i kombination med webbanalys av besöksstatistik samt intervjuer med användare har vi fått en bra bild av vilka insatser vi behövt göra för att förbättra webbplatsen.

Vad har ni lärt er?

– Att vi alltid kan bli tydligare och göra det ännu lättare för användarna att hitta det de söker på webbplatsen. Det är ett ständigt utvecklingsarbete och sökfunktionen för att hitta kurser är vår viktigaste funktion som måste vara riktigt bra. Här måste vi ha hjälp av användarna och de svar de ger i olika undersökningar och intervjuer. Våra besökare ställer höga krav på oss och det gör de rätt i. Unga idag tar för givet att en seriös webbplats uppfyller alla de krav de är vana att få tillgodosedda. Tycker de inte att sajten fungerar vänder de sig någon annanstans väldigt fort. Förutom sökfunktionen är också tillgänglighet en viktig fråga för oss. Vi ska vara tillgängliga för alla.

Tycker du att det finns speciella krav på en webbplats i ert segment, jämfört med andra segment?

– Det är viktigt för oss att ge ett seriöst och kunnigt intryck, eftersom vi är och ska vara den självklara källan till information kring utbildningsformen folkhögskola. Vi är ingen myndighet utan en ideell organisation som arbetar på folkhögskolornas uppdrag. Besökarna räknar med att informationen vi publicerar är korrekt, därför är vi väldigt noggranna med att vår fakta stämmer. Annars förlorar vi snabbt i trovärdighet. Vi är inte så trendkänsliga men när AI-tjänsterna blir bättre kommer vi troligtvis att testa det för vår sökfunktion.

Fredrik berättar att de just nu håller på att ta fram en ny grafisk identitet med fokus på tillgänglighet.
– Inte det mest spännande och inspirerande kanske – men oerhört viktigt för våra användare. Många har olika former av funktionsnedsättningar och sajten ska fungera bra även för dem.

Hur kommer ni att ta mätresultaten tillvara under det kommande året?

– Ja, redan nu använder vi mätresultaten när vi utvecklar för bättre tillgänglighet och ny grafisk identitet.

” Vår organisation har ställt om till ett digitalt förhållningssätt generellt och det har fungerat förvånansvärt bra. ” Fredrik Olén, webbstrateg och kommunikatör, Sveriges Folkhögskolor

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 26 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>