Zeta.nu: Hård konkurrens om en matintresserad målgrupp


Inspiration och kunskap om medelhavsmat och italienska smaker i är i fokus på Zeta.nu. Genom välgjorda och tilltalande recept vill de visa hur Zetas produkter kan användas.
– Vi vill att folk ska hitta och välja Zetas produkter i butikshyllan, säger Susanna Hedengren som är Digitalt ansvarig hos Di Luca & Di Luca och för Zeta.nu. Där mat är kärlek.

– Vi vill också ge kunskap inom våra kategorier som tex olivolja som vi har en hel sektion om, samt att man såklart ska hitta all produktinformation.

Hur ser organisationen bakom er webbplats ut?
– Vi är själva väldigt aktiva i Zetas digitala utveckling, svarar Susanna. Sedan samarbetar vi tätt med vår digitala byrå Fröjd. Vi gör allt från att sätta strategier och genomföra större utvecklingsprojekt till att ha månatliga förbättringsmöten tillsammans. 

När man är hemma lite mer än vanligt, som under pandemin, är mat en viktig del, säger Susanna.

– Vi funderar mycket på hur vi kan vara till nytta och vara relevanta både på zeta.nu och i våra sociala kanaler när folk är hemma mer vid distansarbete och restriktioner. Exempelvis ge inspiration på vad man kan laga snabbt och gott och ge tips på hur man undviker matsvinn. Italiensk middag som får ta lite längre tid till helgen. Mat som passar att äta ute.

Susanna och hennes team är inte nya i WSA-sammanhang. De har genomfört undersökningar från WSA sedan 2017 under samma period varje år.
– Det gör att vi kan följa och jämföra förändringar med tidigare utfall för att se förflyttningar samt för att följa påverkan från olika marknadsaktiviteter och omvärldsfaktorer. Totala bench-värden följer vi för att få ett kvitto på att den utveckling vi gör ger resultat i rätt riktning.

Resultatet på frågorna använder vi för att diskutera utveckling och ny funktionalitet. Resultatet i målgruppen följer vi för att säkerställa att vi är relevanta och intressanta för vår primära målgrupp. Vi lägger även till egna frågor. Det är också spännande att läsa öppna svaren, det ger en känsla hur våra besökare uppfattar oss.

Vad har ni mätt på er webbplats och med vilka olika verktyg?
Förutom WSI och NPS har vi ett dashboard där vi följer att antal olika värden främst via Googles olika verktyg. Vi arbetar också aktivt med SEO i ett verktyg där vi kan följa vår ranking. 2021 hade vi en kraftig ökning på vårt NPS-värde och då speciellt för mobilanvändarna som står för drygt 80 procent av all trafik. Det känns extra roligt eftersom det mäter hela varumärket. En annan sak som sticker ut som vi är glada för är att de fina värdena på vår jubileumssajt, ”En 50-årig smakresa” som vi arbetat med hela 2021, där vi också har en del ny funktionalitet som vi planerar att integrera i vanliga sajten.

Zeta är ett starkt varumärke med en historik som Susanna och hennes kollegor värnar om. Det gör att de jobbar för att allt innehåll på zeta.nu ska hålla rätt tonalitet och känsla.
– Vi har även tusentals matbilder som ska hålla hög kvalitet, men som inte får påverka prestandan negativt.

Vilken av de olika trenderna på webben funktions- och teknikmässigt har störst betydelse för er just nu?
– Vi har under hösten 2021 tagit fram nya listor där vi använder en vågrät rullning för att tex få recept för hela veckan. Vi har också tagit fram en animerad rullning på en tidsresa till vår jubileumssajt. Annars är funktionalitet och prestanda i mobil alltid i fokus. Vad våra användare ser som nytta och vad som är relevant är alltid viktigast. Spännande utveckling 2022 är flödet mellan hemsida och nyhetsbrev genom marketing automation. Samt vad vi kan ge för mervärde med en QR-kod i butikshyllan.

Vilka designtrender tycker ni är mest spännande och inspirerande?
– Enkelhet och tydlighet för att ge ett snabbt och tydligt budskap med färger och ikoner. Samtidigt som vi har tagit en del nya bilder för att visa känslan i en produktkategori som tex pasta istället för förpackningar som vi hade tidigare. Man ska känna igen sig med färger, element och tonalitet vare sig man är inne på Zetas instagramkonto, hemsida eller öppnar upp ett nyhetsbrev.

Hur kommer ni att ta mätresultaten tillvara under det kommande året?
– Vi har en del parametrar som vi följer och det behöver vi analysera som tex vår primära målgrupp samt förstagångsbesökare är också intressanta eftersom vi har en stor andel besökare som kommer från Google. Det är en hård konkurrens om målgruppen som är matintresserade, så det är viktigt för oss att ställa egna frågor inom området för att få inspiration och idéer vad vi ska göra.

”Funktionalitet och prestanda i mobil är alltid i fokus.” Susanna Hedengren, Digitalt ansvarig för Zeta.nu

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 26 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>