Nylanserad webbplats för Älmhults kommun


Älmhults kommun är nominerad till bästa webbplats inom samhällskommunikation i Web Service Award.

Under året som har gått har mycket handlat om att centralisera arbetet på almhult.se. Med uppemot 100 redaktörer på den gamla webbplatsen, har ett stort förändringsarbete pågått för att öka kvalitén på texterna och uppfylla lagkrav kring tillgänglighet. Det resulterade i en ny webbplats där webbsamordnare Niclas Lindblom och hans kollegor har strukturerat om och skrivit om alla texter.

 Vad har varit ert fokus under året?

– Nylanseringen av almhult.se och förändring i organisationen, svarar Niclas. Som tillägg till detta var det även stort fokus på en ny evenemangskalender som lanserades i dagarna, som är ljusår bättre än den tidigare. Nu påbörjar vi ett stort fokus på att ersätta intranätet med en ny plattform och struktur.

  Vad var bakgrunden till att ni gjorde en WSI-undersökning 2022?

– Vi ville veta vad våra besökare tycker om vår nya webbplats och se vad vi bör prioritera att förbättra under 2023.

 Den absolut viktigaste funktionen för kommunens webbplats är helt enkelt att det ska vara enkelt att hitta informationen som efterfrågas.

– Så egentligen två; söket och navigeringen ihop, svarar Niclas.

 Niclas berättar vidare att teamet har förändrats lite under året som gått. De som huvudsakligen jobbar med webben är kommunikationsavdelningen som består av kommunikationschefen, tre kommunikatörer och en webbsamordnare. Under projektperioden inför lansering av nya webben våren 2022 hade de även en projektanställd kommunikatör. De tre kommunikatörerna har ansvarsområden för olika förvaltningar inom organisationen och är spröten utåt för deras kommunikation oavsett om det är webb, en broschyr eller film.

 Vilken har varit er största insikt eller lärdom från året som har passerat?

– Att vi kan lyckas med ganska mycket även med små medel. Vi är en mindre kommun och har en budget för webbarbete därefter. Men med småländsk klurighet och bra samarbeten har vi lyckats prestera väldigt bra!

 Förra året pratade vi mycket om hur distansarbete präglade arbetet – hur mycket av nya arbetsprocesser och former har ni valt att behålla även under 2022?

– Som kommunikationsavdelning har vi alltid haft någon på plats även mitt under pandemin för att vara nåbara även fysiskt om något händer som behöver kommuniceras snabbt. Vi arbetar som huvudsak på plats nu men har en stor flexibilitet att arbeta på valfri plats när uppgifterna tillåter.

 Sedan nylanseringen i mars 2022 är Web Service Award -undersökningen den första stora undersökningen almhult.se gör där de frågar alla besökare. Annars tittar de mycket på andra mätningar av webben så som Siteimprove för tillgänglighet och Webperf för säkerhet, prestanda och tillgänglighet.

 Finns det några särskilda krav som ställs just på er verksamhet eller bransch?

– Ja, DOS-lagen. Att uppfylla WCAG 2.1 har varit en självklarhet för oss inom offentlig sektor. Men även vår tolkning av GDPR där vi värnar om våra besökare och använder inga tjänster integrerade på vår webbplats som har beroenden utanför EU.

 Finns det någon ny teknik ni tycker känns spännande att anamma just nu/framåt?

– Vi jobbar redan till viss del med AI, men det kommer ännu fler möjligheter och detta bevakar vi och ser hur vi kan nyttja.

 Någon designtrend ni har spaning på?

– Vi försöker att tänka enkelhet och det är ju ganska vanligt. Ta bort störande element som inte tillför något för besökaren.

 Finns det någon särskild funktion eller en prestation som gör att just ni borde vinna WSA i år?

– Vi är väldigt stolta över vad vi lyckats åstadkomma under året med att ta fram en helt ny webbplats på relativt kort tid – cirka 20 veckor – samt med begränsad budget. Vi ser inte att vi är klara utan resan med förbättringar fortsätter hela tiden.

 ”Med småländsk klurighet och bra samarbeten har vi lyckats prestera väldigt bra!” Niclas Lindblom, webbsamordnare, Älmhults kommun

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 25 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på https://www.webserviceaward.com/utmarkelsen/wsa-dagen-2023/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.