Anpassad matinspiration och full koll på målgruppens behov


Di Luca & Di Luca | Zeta  är nominerade för bästa kommersiella webbplats i Web Service Award för Zeta.nu

2022 har haft flera olika utmaningar för arbetsgruppen bakom zeta.nu. En stor påverkan från omvärlden med krig, höjda råvarupriser, förpackningsbrist, höjda elpriser och torka har påverkat.

– Vi anpassar vår matinspiration och recept utifrån vad våra besökare önskar, säger Susanna Hedengren som är digitalt ansvarig på zeta.nu . Ett recept som har ökat antalet sidvisningar markant under året är till exempel linsgryta med fetaost. Vi ger också smarta tips som att frysa in fetaost eller chark som börjar närma sig sista datum. Eller hur man kan laga nya rätter på pasta. Samtidigt som folk vill ha något gott till helgen.

Susannas arbetsgrupp på företaget, som är väldigt aktiva i Zetas digitala utveckling, är ganska liten. De samarbetar tätt med sin digitala byrå FRÖJD INTERACTIVE AB.

– Vi gör allt från att sätta strategier och genomföra större utvecklingsprojekt till att ha månatliga förbättringsmöten tillsammansVi försöker ha en balans mellan det effektiva digitala arbetet och att jobba kreativt tillsammans IRL.

Vad har varit ert fokus under året?

– Vi har utvecklat vårt rörliga innehåll och tagit fram nya recept, svarar Susanna. Vi har utvecklat flöden och segmenteringar för marketing automation mellan hemsidan och nyhetsbrev för att kunna vara ännu mer relevanta. Vi har uppdaterat integritetspolicy, cookiepolicy och cookielösning. Vi har även gjort om våra sidor för kunskap, Om medelhavsmat, som också är en viktig del av sajten för att de ska bli mer lättillgängliga.

Vilken har varit er största insikt eller lärdom från året som har passerat?

– Jag skulle säga att det tar tid och resurser att hålla sajten uppdaterad med uppdaterade policys och lösningar.

 Zeta har gjort undersökningar från WSA sedan 2017 under samma period varje år.

– Det gör att vi kan följa och jämföra förändringar med tidigare utfall för att se förflyttningar samt för att följa påverkan från olika marknadsaktiviteter och omvärldsfaktorer, förklarar Susanna. Totala benchvärden följer vi för att få ett kvitto på att den utveckling vi gör ger resultat i rätt riktning.

 Resultatet på frågorna använder de sedan för att diskutera utveckling och ny funktionalitet. Resultatet i målgruppen följer de för att säkerställa att de är relevanta och intressanta för sin primära målgrupp.

– Vi lägger även till egna frågor. Det är också spännande att läsa öppna svaren, det ger en känsla hur våra besökare uppfattar oss.

På Zeta.nu ska man kunna hitta inspiration och kunskap om medelhavsmat och italienska smaker. Susanna berättar att de vill visa hur Zetas produkter kan användas genom tilltalande och välgjorda recept.

– Vi vill att folk ska hitta och välja Zetas produkter i butikshyllan. Vi vill också ge kunskap inom våra kategorier som tex olivolja som vi har en hel sektion om samt att man såklart ska hitta all produktinformation.

 Just nu håller Susanna och hennes team på med att implementera en uppdaterad brand book för Zeta.

– Det känns väldigt roligt att göra sajten ännu mer varumärkespersonlig med ikoner, illustrationer, typsnitt och färger. AI känns spännande att utvärdera och lära oss mer om. Vi kikar också på olika möjligheter att erbjuda besökarna att nå närmare köp, vi har ingen egen e-handel men vill på lite olika sätt ändå komma närmare köptillfället.

 Finns det någon särskild funktion eller en prestation som gör att just ni borde vinna WSA i år?

– Vi har en fin balans mellan att vara innovativa och snabbfotade samtidigt som vi är väldigt noga med att ha uppdaterade policys och tekniska förutsättningar. Det kräver en ständig utveckling och optimering. Det är också därför undersökningar är så viktiga för oss. Förra året lade vi stor energi på att utveckla nya funktioner på receptsidorna. I år har vi lagt energi på kunskapssidorna. Vi är också mycket stolta över att vi har kunnat bibehålla vår stora trafik och långa lästid på sajten med tanke på implementation av cookie-lösning och att folk inte äter hemma i samma utsträckning som 2021. Sedan har vi också även i år mycket fina resultat från besökarna och det är det viktigaste för oss att följa.

Susanna Hedengren, Digitalt ansvarig för Zeta.nu

”Vi kan följa och jämföra förändringar med tidigare utfall för att se förflyttningar samt för att följa påverkan från olika marknadsaktiviteter och omvärldsfaktorer.” – Susanna Hedengren

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 25 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på https://www.webserviceaward.com/utmarkelsen/wsa-dagen-2023/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.