Reflektioner från fredagsfikat 10 mars


Alltid härligt att starta fredagen med digitalt Fredagsfika om intranät. Fredagsfikat är ett öppet digitalt forum som Web Service Award anordnar en gång per månad. Tanken är att intranätansvariga kan träffas och diskutera olika frågor runt intranäten.

Lite passande så blev just det första vi diskuterade titeln/rollen som intranätansvarig. Vad ska den heta och hur ska uppdelningen vara? Vilken titel de olika deltagarna hade varierade stort. Även var i organisationen som de tillhörde. En vanlig uppdelning är det finns en produktägare som mer ser det strategiska och systemet och att det finns en för innehållet och redaktörskapet. Några av produktägarna hade blivit flyttade från kommunikation till IT och några låg mellan de båda avdelningarna. I slutändan är det viktigaste att de olika delarna samverkar för att göra ett så bra och intranät som möjligt. Men det är även viktigt att andra medarbetare vet vem som ska kontaktas om vad. Här är det viktigt att rollen beskrivs och att det är sökbart. [Gäller för övrigt andra roller inom organisationen, arbeta gärna med egenskaper i kontakt kortet].

Under fredagsfikat togs även den intressant frågan om dokument upp. Hur gör man här på bästa sätt så att intranätet inte svämmar över av dokument och att det är aktuella inte gamla versioner som kommer upp? Ett sätt är att koppla ett dokumentsystem med intranätet så att dokumenten syns i sökresultatet men att man vet att det är den senaste versionen. Ett plus för dem som generar webbsidor av dokumentet. Lede även till den intressanta frågan om dokument ska finnas på intranätet.

För att nämna två av ämnena som togs upp. Längtar till den 14 april då vi kör nästa fredagsfika 🙂

Stort tack till Åsa SundströmJohanna LöwendahlAnnie Burman SkyttJosefin CejieKristina RisbergAnna WallinViktor HofslagareJessica HenulinUlrika ÅkerbladPierre WidingLars Birger ErnuddMalin JohnsonMarit KarlssonJill SandströmNathalie BjörklundAnna ThodeniusSusanne NilssonTeresa ChivertonMarianne NorénMarie ArvidssonAnders HansMarika Tornberg och alla andra deltagare på fredagsfikat. Och förstås stort tack till Johan Nylinder som hjälper mig att hålla i Fredagsfikat.

Anmälan till nästa fredagsfika 14 april sker via: https://www.webserviceaward.com/fredagsfika/

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.