Billerud: stora förändringar med goda resultat


”Vi ska utbilda oss vidare för att bemästra det nya sättet att läsa av vår webbplatsdata” Nicklas Poshkohani, Web Manager, Billerud

Billerud.se är nominerade till bästa Kommersiella webbplats i Web Service Award.

2023 var ett händelserikt år för Nicklas Poshkohani och hans webbkollegor på Billerud.

– Vi hade ett så kallat sammanslagningsprojekt i gång då vi nyligen hade förvärvat amerikanska Verso Corporation, berättar han.
Över 200 sidor förnyades för att integrera de nya kollegorna från USA i Billeruds digitala kommunikation.
– Vi fokuserade även på att göra flera designjusteringar och en helt ny landningssida för våra inspirationsartiklar. Utöver detta sattes en ny webbstrategi, förvaltningsorganisation och vi prövade på att göra en webbplatsundersökning via Web Service Award.

Över atlanten och språkgränser

Nicklas är Web Manager på Billerud där han arbetar tillsammans med Veronica Öhrn (Digital Marketing Specialist) och Stefan Schöön (IT Service Manager).

– Förutom kärngruppen har vi flera andra stjärnor i form av redaktörer och faktaägare i andra avdelningar.

Och det är tack vare alla dessa stjärnor som det stora arbetet med sammanslagningen gick nästintill smärtfritt, berättar Nicklas.
– Den största utmaningen har varit att samlas kring webbplatsen och förbättra den tillsammans, att få var och en att känna ägarskap för att förbättra den. Ibland kan det vara svårt att hinna med när inte alla har heltidsroller för att arbeta med webbplatsen.

Sammanslagningen innebar rent praktiskt att de gick från att ha ett redaktörsteam endast i Sverige – till att det sker över landsgränser, tvärs över Atlanten, med USA. Från svenska till engelska.
– En annan utmaning var att få byta riktning gällande webbplatsen analysverktyg – valet föll på en mer GDPR-säker lösning. Där står vi nu. Vi ska utbilda oss vidare för att bemästra det nya sättet att läsa av vår webbplatsdata.

Nicklas berättar att han försöker se till att de arbetar insiktsdrivet. Inför små och stora förändrings- eller utvecklingsprojekt försöker de alltid utgå ifrån användarbeteenden och -data för att fatta kloka beslut och hitta rätt vägar framåt.
­– Det är däremot också viktigt för oss att lyfta bolagets mål och syften. Ibland något som kan leda till kompromisser för vägen framåt. Slutmålet är såklart att hitta en balans och att användarupplevelsen ska vara på topp.

Webben är ansiktet utåt

Nicklas förtydligar att det är viktigt för dem att användarna trivs och får en bra användarupplevelse. Webbplatsen är trots allt ett av bolagets ansikten utåt.
– Vi tittar på webbplatsdata, genomför undersökningar och följer hur användarna beter sig på webbplatsen för att skapa en bra upplevelse. Billeruds webbplats har några år på nacken och det hade faktiskt inte genomförts en enkätundersökning tidigare. Därför satte vi som mål att se efter och ta reda på vad användarna tycker.

Vilken är den största insikten eller lärdomen varit under 2023?

– Ja, en insikt är att vi lätt kan vara självkritiska. Vi ser fel och förbättringar, som egentligen kanske inte är så stora. Ofta får vi höra av andra att webbplatsens design är fin och bra, och ändå går vi till arbetsstugan och grubblar över vad vi kan förbättra. Så, lärdomen är att uppskatta att vi har en bra webbplats men samtidigt fortsätta med ständiga förbättringar för att inte tappa momentum.

På frågan om vad den viktigaste funktionen är har Nicklas svårt att bara nämna en. Men först vill han slå ett slag för karriär-sektionen. Med ett bolag med drygt 6000 anställda, och många som söker sig till dem, är karriärsidan ett viktigt inslag för deras intryck som arbetsgivare.
– Här har vår kollega Julia Åkerlund på HR gjort ett superhjältejobb med att förvalta och uppdatera. Förutom den delen är även produkterna, hållbarhetsinformation och IR-sektionen mycket viktiga funktioner.

 Som börsnoterat företag finns det givetvis krav på Billerud att delge allmänheten viss typ av information och förändringar om bolaget.
– För allmänheten har vi också satt kravet att bidra till en hållbar morgondag., berättar Nicklas Här sätter vi ribban högt för att nå en fossilfri produktion – och har redan kommit långt. Vi försöker vara transparenta, korrekta och informera om vår verksamhet så långt som möjligt vare sig det gäller det finansiella, sociala eller miljömässiga.  

Under 2024 kommer Nicklas och hans kollegor att fortsätta med punktinsatserna på olika sidtyper och menyämnen, både när det gäller design och innehåll.
– Dels kommer vi att fokusera på navigationen, dels på innehållssidor för Karriär, Produkter och IR.
Trots de turbulenta tiderna och flera stora projekt har de lyckts leverera på hög nivå. Men Nicklas är ödmjuk. Han är såklart stolt över deras insats, men vill också gärna tillägga:

Vi tycker också att många andra företag gör fantastiska insatser, och vi ser det som en möjlighet att lära oss och fortsätta förbättra vårt arbete.

Nicklas Poshkohani, Web Manager, Veronica Öhrn, Digital Marketing Specialist, och Stefan Schöön, IT Service Manager, på Billerud

Billerud.se är nominerade inom kategorin Kommersiella webbplatser.

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 31 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på:  https://www.webserviceaward.com/wsa-dagen-2024/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>