Ett användardrivet arbetssätt hos Verksamt.se


”Som alla statliga webbplatser har vi stora krav på tillgänglighet och klarspråk.” Karin Walford, Gruppledare för webbredaktionen, Verksamt.se

Verksamt.se är nominerade till bästa webbplats inom samhällskommunikation i Web Service Award.

Bakom verksamt.se finns ett brett samarbete mellan flera olika myndigheter. 
– Vi ingår i en webbgrupp som arbetar med innehållet på webbplatsen och som består av webbredaktörer med spetskompetens inom olika områden som statistik, klarspråk och tillgänglighet, säger Karin Walford som är gruppledare för webbredaktionen. Sedan är vi många fler som arbetar med verksamt.se inom exempelvis IT, utveckling, kommunikation, UX och design, så vi samarbetar med många kompetenta och engagerade kollegor både på Tillväxtverket och Bolagsverket och de andra myndigheterna som tillsammans står bakom webbplatsen.

Drivna och engagerade medarbetare

2023 arbetade teamet för verksamt.se med ett nytt innehållskoncept för webbplatsen. Med den nya versionen kommer de att kunna erbjuda alla deras informationssidor på både svenska och engelska.
– Det är så många drivna och engagerade medarbetare som bidragit till det här lyftet av webbplatsen och det ska bli väldigt spännande att få lansera nya verksamt.se till våra användare, säger webbredaktör Pierre Dahlström.

Hela tiden finns ett fokus på att göra verksamt.se till en så enkel och tydlig webbplats som möjligt för att förenkla arbetet för små- och medelstora företagare. Under 2023 har de som vanligt drivit verksamt.se men parallellt med det har de också arbetat med utvecklingen av webbplatsen.
– Det tror vi kommer bli ett riktigt lyft för våra användare Den största utmaningen under året har varit att fortsätta driva verksamt.se med uppdaterat och aktuellt innehåll för våra användare, samtidigt som vi har byggt upp vår nya version av verksamt.se i ett helt nytt CMS.

Omvärldshändelser som påverkar

Det osäkra världsläget, den höga inflationen och stigande priser är omvärldshändelser som påverkat alla och såklart även målgruppen för verksamt.se med små- och medelstora företag.
– Det har haft stor påverkan på vårt arbete både utifrån vilken typ av information vi lyfter på verksamt.se och hur vi kommunicerar mot företagarna, säger Karin. Vi märker exempelvis att det finns ett ökat behov av information kring hur man avslutar sitt företag.

Eftersom de samarbetar med så många olika aktörer har de alltid vetat att det är viktigt med ett gott samarbetsklimat och bra kommunikation, men detta har visat sig extra mycket under året som gått när de arbetat med vår nya webbplats.
– Det är många inblandade från olika myndigheter och olika professioner så ett gott samarbete och god internkommunikation är verkligen a och o.

Karin, Pierre och kollegorna på verksamt.se arbetar kontinuerligt med användartester och lyssnar alltid in feedback som kommer till dem via exempelvis kundtjänst och deras kontaktformulär. De strävar också efter att genomföra en större enkätundersökning per år.
– Vi arbetar som sagt just nu med ett nytt innehållskoncept för verksamt.se och där kommer resultatet av enkäten bidra med bra input till det fortsatta utvecklingsarbetet. Vi ser enkätundersökningar som en del i ett användardrivet arbetssätt, säger Pierre.

Genom enkätundersökningar får de en övergripande bild av vad användarna tycker om verksamt.se och kan se hur resultatet för deras framtagna mätpunkter utvecklas. Utifrån resultatet kan de sedan ta fram konkreta förbättringar som förenklar för användarna.

En nulägesbild innan den stora förvandlingen

Årets WSI-undersökning genomfördes för att teamet för verksamt.se ville göra en sista mätning på den befintliga webbplatsen. Det var ett sätt för dem att få en nulägesbild av vad som fungerar bra med verksamt.se och vilka områden som kan utvecklas och förbättras.
– Förbättringsområdena kommer vi att fokusera på i arbetet med vår nya webbplats och det blir också intressant att jämföra nöjdheten på nya verksamt.se när vi har lanserat den, säger Pierre. Eftersom webbplatsen har några år på nacken nu var resultatet ganska väntat. Det känns rimligt att vi exempelvis får lite lägre betyg på design och användarvänlighet för mobila användare. Detta är dock två områden som vi tror att våra användare kommer bli mycket mer nöjda med i nya versionen av verksamt.se.

Den absolut viktigaste funktionen med verksamt.se är att underlätta myndighetskontakterna för Sveriges små- och medelstora företag. Här samlas information från många olika myndigheter på ett ställe – och här finns också flera e-tjänster som förenklar för företagare att starta och driva sina företag.

 – Som alla statliga webbplatser har vi stora krav på tillgänglighet och klarspråk, säger Karin. För oss blir det extra viktigt eftersom vi är en webbplats med information från så många olika aktörer. Vi behöver därför alltid säkerställa att vi har en gemensam tonalitet så att vi får en enhetlig webbplats för besökarna.

2024 satsar de på att lansera sin nya uppdaterade version av verksamt.se och på att förbättra deras nya webbplats utifrån användarnas synpunkter och deras aktuella uppdrag.

Pierre Dahlström, webbredaktör och Karin Walford, Gruppledare för webbredaktionen, Verksamt.se

Verksamt.se är nominerade i kategorin Samhällskommunikation

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 31 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på:  https://www.webserviceaward.com/wsa-dagen-2024/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>