Mer datadrivet än någonsin hos Svensk Fastighetsförmedling


”Vi minskade antalet val i menyn, men ökade ändå antalet klick och sidvisningar.”- Marisa Fjärem, Service och UX Designer, Svensk Fastighetsförmedling

Svenskfast.se är nominerade till bästa Kommersiella webbplats i Web Service Award.

Hos Svensk Fastighetsförmedling är det ett tvärfunktionellt team som jobbar med webben: innovations-teamet med affärsutvecklare, insikt och UX som driver större utvecklingsprojekt, ett growth-team som leder implementation och optimering av webben och deras tjänster samt ett tech-team som är med i all implementation. Och uppenbarligen vet de vad de håller på med.

– Efter att vi i WSA-rapporten 2022 förstått att vår största pain point för användarna var navigationen, uppdaterade vi den för att besökaren enklare skulle hitta rätt innehåll, berättar Marisa Fjärem, Service och UX Designer på Svensk Fastighetsförmedling. Det ökade menyinteraktionerna som leder till sidvisningar generellt med 21%.

De lyfte ut de två viktigaste och även mest besökta sidorna från hamburgermenyn, vilket ökade meny-klick för dessa länkar. Sidan “söka bostad” ökade med 1 800% och “hitta mäklare” ökade med 700%.
– Dessutom var det 20% färre tryck på logotypen, vilket vi tolkar som mindre vilsna besökare, tillägger Marisa. Vi minskade antalet val i menyn men ökade ändå antalet klick och sidvisningar!

Ett nytt sätt att komma i kontakt

Att prioritera rätt i en svår marknad har varit en utmaning för teamet under 2023. Bostadsmarknaden vek kraftigt efter en lång uppåtgående trend vilket gjorde att de var tvungna att omprioritera sin roadmap – och även hela arbetssättet för mäklarna.

Genom att kontinuerligt digitalisera mäklarnas analoga processer, kunde teamet kapa administrativ tid för sina kollegor.

– Under 2023 utvecklade vi en digitaltjänst på “Mina sidor” där säljaren digitalt fyller i all bostadsfakta, driftskostnader med mera, som automatiskt hamnar i mäklarsystemet, säger Marisa. Det har kapat administrativ tid för våra mäklare. Vi har även interagerat våra koncernpartners ytterligare för att skapa ett starkare helheterbjudande.

De har mycket att vara stolta över från året som har gått. Bland annat har de etablerat ett growth team och en arbetsprocess där de snabbt och direkt kan se effekt av experimenten av deras hypoteser.

– Vi jobbar ännu mer datadrivet än tidigare, säger Louise. Med experiment och A/B testning av UI design och UX vilket har skapat en bättre upplevelse för kunden.

– … och vår satsning på att utveckla vår “boka mötesfunktion” där kunderna enkelt kan boka möte i våra mäklares kalender, tillägger Thomas Kilander som är Product Owner Web. Den har varit väldigt uppskattad av både mäklare och kunder och haft en väldigt bra konvertering.

Inga överraskningar

WSI-undersökningen gav inga överraskande insikter utan bekräftade snarare något som arbetsgruppen redan kände till. De kunde redan se i datan att deras nya navigering förbättrade kundflöden. Men det fanns saker som de tar med sig framåt:

– Vikten av att var lyhörd till förändringar på marknaden och anpassa fokus och prioritering efter det för att hela tiden stötta affären på såväl kort som lång sikt, svarar Sara.

– Att vi fortsätter jobba mer datadrivet, säger Thomas. Vi testar och experimenterar och får bättre underlag för utveckling och prioritering.

David Olsson är teamets Digital Growth Lead. Han tillägger att den här typen av undersökningar är användbara när man arbetar men att anpassa sajt och kommunikation till en så pass stor kundgrupp, med olika behov och bakgrund.

– Vårt innovationsteam som undersöker världstrender och tendenser inom nya digitala tjänster spanar in nya funktioner vi borde satsa på för att vara konkurrenskraftiga, säger Marisa Fjärem som är service och UX designer. Men vi behöver en kvantifierad validering på att tjänsten eller innovationen behövs. WSI-undersökningen hjälper oss att förstå kundbehovet och stödjer oss i våra prioriteringar.

Under 2024 planerar de att förtydliga kommunikationen om helhetserbjudandet som finns hos Svensk Fastighetsförmedling.

– Vi hjälper våra kunder med hela boendelivet, säger Louise Bauer som är marketing manager. Från att våra mäklare hjälper kunderna att sälja och köpa en bostad, och bolånetjänsten Ordna bolån – till boende-appen House:ID där vi hjälper kunderna till ett bättre boendeliv genom att de kan optimera och dokumentera sitt hem.

Från vänster: David Olsson, Digital Growth Lead Louise Bauer, Marketing Manager Sara Sinclair, UX Designer Marisa Fjärem, Service och UX Designer Thomas Kilander, Product Owner Web

Svensk Fastighetsförmedling är nominerade i kategorin Kommersiell.

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 31 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på:  https://www.webserviceaward.com/wsa-dagen-2024/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>