Spaningar från mars fredagsfika om intranät


Älskar att de är fredag och speciellt idag när jag fått hålla i Web Service Award fredagsfika om intranät. Och viket fredagsfika det blev. Massa intressanta samtal om intranäten.

Vi kom snabbt in på frågan om nyhetsflödet på startsidan. Hur ska det delas upp? Vad är en bra design. Just startsidan är extra intressant när det gäller intranät. Ska både hjälpa användaren att hitta rätt men även sak det vara en nyhetskanal. Placering av de olika elementen är då av stor vikt. Och förstås vill alla ligga i topp. Kan finnas en konflikt med huvudnyheter/puffar och det användarna vill läsa. Intressant att höra om de olika erfarenheterna om att ha eller inte ha uppdelade flöden. Även om de olika tankar som de som ska bygga om har.

Vi kom även in på vilka nyheter som läses och även hur det ska mätas. Att bara mäta klick kan vara lite vanskligt. Ibland räcker det ju med att läsa nyheten på startsidan. Sen är ju alltid nyheter om mig själv extra intressant 😊

Även intressant att höra om att puffnyheter som används i kris lätt blir en kanal som används regelbundet. Gäller här att ha en klar och tydlig regel om när det får användas så att inte allt anses vara kris.

Sociala flöden kom även upp och hur de eller om de ska vara med på startsidan. Här beror valt system stor roll och dess möjligheter. Bra att det togs upp att det är skillnad mellan extraverta och introverta. Gäller att även de introverta får komma till tals och tillgodogöras. Alla behövs.

För att ha ett bra och aktuellt intranät så är det viktigt med en bra förvaltning och att sidor uppdateras/faktagranskas. Bra lösningar för detta diskuterades. Dels att ansvariga uppdaterar sina sidor och hur det kan kontrolleras. Men även vad som händer när en sida inte har granskats. Ska den tas bort? Varningsmeddelande? Eller sker inget alls? Min rekommendation är ett det kommer upp ett varningsmeddelande att texten inte är granskad. Var även fler som infört detta. Lite piska och morot. 😊

Vi diskuterade även hur man på bra sätt ska kunna kontrollera att publicister fortfarande är aktiva. Ja det blev många intressanta samtal och livligt delande på chatten. Just så som ett fredagsfika om intranät ska vara 😊
Stort tack till Sara ForslingAnders HansPierre WidingPetra GrausAnna DensjöSofia LarssonJohanna LöwendahlGunilla SilvaLovisa Lagerström LantzLena JohanssonJenny ThorellJeanette RönnbergJohanna SvedinAnna ThodeniusClara EnqvistErik Norgren, Caroline Folkesson, Anna SivertssonBarbro LindhNathalie BjörklundRichard JanssonPeggy JönssonMikael Jansson och alla andra fantastiska deltagare. Samt förstås Johan Nylinder som hjälper mig hålla i våra digitala fikor.

Längtar nu till nästa fredagsfika den 5 april! ❤️

 Du kan anmäla dig här på Web Service Awards webbplats >>

#fredagsfika#fredagstips#intranät