Spaningar från fredagsfika om intranät den 5 april


Fredag! Och extra härligt när det är trist väder ute att få hålla i Web Service Awards digitala fredagsfika om intranät. Lite extra kul just den här fredagen eftersom fredagsfika för intranät fyller 3 år! I god tradition så inledde jag fikat med en kort trendspaning med utgångspunkt från våra undersökningar av intranät samt trendrapporterna mm. Sen kom vi igång med våra samtal.

Första frågan som vi tog upp var om kalenderfunktion på intranätet. Intressant här att höra olika infallsvinklar om hur den används och framför allt vad den har för syfte. Rätt olika mellan olika organisationer. Vissa hade mer renodlat för utbildningar och event och andra mer olika saker som är på gång. Här fick vi även se exempel på hur det kan se ut på olika intranät. Är ju en fördel med digitala möten att det går att dela skärm men även visa bilder via chatten. Att ha ett tydligt syfte med kalendern är viktigt för att den ska användas. Fler berättade att deras kalendern inte är så använd och då är ju frågan om den ska finnas. Medans andra har stor nytta av den eftersom den ger ett mervärde tex att kunna boka biljetter eller utbildningar/seminarier. Viktigt också att det går att koppla kalendern till outlook, vilket de flesta har. Men intressant att höra om problemen när ett event flyttas och hur det då ska göra det i kalendern. Ska bli intressant att höra om någon har en bra lösning på detta. Rent allmänt så var kalender en fråga som engagerade. Fanns mycket att prata om här 😊

Från kalender så togs även upp hur olika nyheter ska kvalificeras och från det kom vi även in på Chefssidor. Behövs det en egen ingång till chefer/ledare? Finns det behov av en helt egen chefswebb? Eller ska informationen vara öppen och finnas som en del av ämnessidorna? Eller en kombination? Även här fanns det olika tankar. Våra undersökningar visar på att chefer ofta är inne på intranäten och även har en bredare behov, fler topptasks, än medarbetarna. Sen kan det finnas en poäng med att även medarbetarna kan se chefernas information så de vet vad som kan förväntas av chefen. Och som en sa även chefen är medarbetare. Hittbarheten är även här en nyckelfråga. Gäller ju att chefernas information inte göms. Kan även var besvärligt att de har ytterligare en del att bevaka. Beror förstås även på hur många chefer det finns i organisationen. Även det här en fråga som jag tror vi kommer att prata mer om.

Som vanligt går en timme fort och jag längtar till nästa fredagsfika den 3 maj 😊 Stort tack till Sofia LarssonPetra GrausLena JohanssonDaniel DagernäsIda WiklundAnders HansAndreas RosgardtHelen RosenbergJohanna LöwendahlSofia LindowAnna-Lena TjernbergAnna DensjöJenny Thorell, Caroline Folkesson, Clara EnqvistCajsa RoosJennie Hilli SjöqvistNina NordströmKristina WärmareJohanna Svedin och alla andra underbara deltagare som kämpar på sina #intranät. Samt förstås till min kollega Johan Nylinder som hjälper med att hålla i våra digitala fikan.

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.