AFA Försäkring: Två målgruppper – en webb


På AFA Försäkring finns ett flertal webbplatser, så det krävs flera kommunikatörer att fylla dem med relevant och kvalitativt innehåll. För just www.afaforsakring.se jobbar två personer. En av dem är Carl-Magnus Löfström, webbsamordnare och huvudansvarig för sajten.
Målgruppen för sajten är försäkringstagarna och den försäkrade som i detta fall inte är samma person.
– Dels är det arbetsgivaren som tecknar försäkringen, förklarar Carl-Magnus. Dels är det försäkringstagaren – den anställde.
Carl-Magnus och hans kollegor ser i det dagliga arbetet till att sköta förändringarna som sker i försäkringen så att besökaren kan få uppdaterad och korrekt information om vad det är som gäller. Samtidigt ska informationen vara lätt att hitta.
– När den ekonomiska krisen slog till var det viktigt att besökaren enkelt kunde hitta korrekt information om till exempel försäkringar vid arbetsbrist, säger Carl-Magnus. Oavsett om det var försäkringstagaren eller den försäkrade som sökte.
AFA Försäkringar har en centraliserad organisation, men samtidigt sker en väldigt viktig process att jobba med innehållet och fastställa vem det är som äger informationen. På så sätt kan de kvalitetssäkra den information som ska ut på webben. Sedan kan Carl-Magnus och hans kolleger fokusera på att säkra kvaliteten rent kommunikativt och språkmässigt.
Eftersom de som besöker webbplatsen främst är intresserade av att ladda hem blanketter eller undersöka om de omfattas av försäkringen är ännu inte behovet så stort av en anpassning till mobila enheter.
– Men samtidigt som vi ska göra om sajten så ska vi titta på någon typ av mobil anpassning av delar av innehållet, säger Carl-Magnus.
Webbplatsen, som är byggd på en Episerver, ska även vara en kanal för AFA Försäkrings andra viktiga frågor såsom forskningen kring arbetsmiljö och den årliga arbetsskaderapport och statistikanalys som är efterfrågad av såväl kunder som medier.

Det var nu ett par år sedan större justeringar av struktur och form på www.afaforsakring.se gjordes men Carl-Magnus berättar att förändringar är på gång. En av de större förbättringarna är möjligheten att logga in för att anmäla och följa sina ärenden. Tillsammans med trafikanalyser har WSA-undersökningen varit ett viktigt underlag för de förändringar som planerats på www.afaforsakring.se.
¬– Vi jobbar aktivt med att utveckla webbplatsen men det finns så många expertområden inom webbpublicering där hjälp behövs, som till exempel användarundersökningar. Eftersom man inte kan vara expert på allt själv får man vara expert på att beställa hjälp.
www.afaforsakring.se är nominerade i kategorin Information & Service