Norrmejerierna: Receptet på en bra webb


Norrmejerier vill använda sin webb till att i huvudsak bygga goda och starka relationer med dem som besöker webben. Målgruppen är de norrlänningar som bor i norra Norrland – norrbottningar, västerbottningar och ångermanlänningar. Sekundär målgrupp är alla som besöker deras sajt.

– För oss är det viktigt att varje besökare får en bra upplevelse som leder till att de vill besöka vår sajt igen, säger Malin Björklund som är webbansvarig på Norrmejerier.

Vilka är de mest uppskattade och använda funktionerna där?
– Den populäraste delen av vår webb är receptsidorna. Vi har över 3000 framtagna recept i vår receptbank och besökarna kan själva knappa in sina egna recept, spara och dela recepten med andra receptintresserade. Populärt på sajten är också vår Gör gott generator som hjälper användaren att ”piffa” vanliga vardagsrätter som till exempel köttbullar och makaroner.

Med jämna mellanrum genomför Norrmejerier webbenkäter där de kartlägger användarnas önskemål och behov. Sajten optimeras sedan utifrån detta.

– Emellanåt gör vi också användartester av mer kvalitativ karaktär där vi försöker fånga upp sådant som fungerar bra och sådant som fungerar mindre bra.

Förutom egna webbenkäter används Google Analytics, Insight på Facebook och användartester för att se till att målgruppen får det som de förväntar sig och behöver.

– Vi stämmer kontinuerligt av trafiken gentemot de mål vi satt upp, för att kunna agera på avvikelser och optimera webben utifrån aktuella förutsättningar. WSI-undersökningen har fungerat som en grund till vårt fortsatta optimeringsarbete och vi har använt den som en barometer när vi kreerar kring förändring och utveckling av webbplatsen.

Vem/vilka ansvarar för innehållet på webbplatsen?
– Hos oss har vi ett delegerat ansvar för innehållet på webbplatsen, enkelt kan man säga att den som äger informationen på en viss del av sajten också ansvarar för att innehållet är uppdaterat och korrekt.

Hur ser ni till att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Genom att vi jobbar med ett delegerat innehållsansvar har vi flera ”ögon” som kvalitetssäkrar vår webbplats. Dessutom har vi förmånen att ha människor både i och utanför organisationen som hjälper oss att hålla vår webb aktuell och uppdaterad.

Idag jobbar två personer aktivt på daglig basis med design och utveckling av webbplatsen. Arbetet med utveckling av innehåll och digitala aktiviteter sker i nära samarbete med ett antal Brand Managers. Utöver detta finns ett redaktörskap fördelat på ett tiotal personer. Driften och det tekniska underhållet sköts internt, men vid produktionstoppar och större kampanjer tar de hjälp av externa konsulter.

Vilken plattform arbetar ni med?
– Vi jobbar i en ASP.NET miljö med CMS:et Content Studio. Plattformsvalet grundar sig på att vi ville ha en och samma miljö i hela företaget samt att Content Studio är en produkt från en lokal leverantör som till stor del skräddarsydde CMS-lösningen efter våra behov och önskemål.

Vad tänker ni förbättra under 2012?
– Vi tänker jobba mer mot mobila användare, öppna upp för fler delningsmöjligheter och mer social integration. Vi kommer också att jobba ännu mer aktivt med vår statistik och till exempel fokusera på delområden och penetrera dessa. Detta för att optimera såväl design som struktur för användarna genom AB-tester och iterativa förändringar.

Norrmejerierna blev nominerad i kategorin Information & Service – WSA 2011.