Folkoperan: ”Vi får ett starkare varumärke och fler besök”


Frida Edoff är kommunikatör på Folkoperan i Stockholm. Hon berättar att Folkoperans webbplats har flera syften, framför allt att stärka varumärket, generera en bra upplevelse och samtidigt generera fler besök.

Vilka målgrupper vänder ni er till?

– Vår primära målgrupp definierar vi som kulturintresserade kvinnor 55+ i Stockholmsområdet, och dessutom Folkoperans vänner och ombud. Som sekundär målgrupp anger vi kulturintresserade 27 – 55 år.

Vilka är de mest uppskattade och använda funktionerna på webbplatsen?

– Våra besökare vill framförallt läsa om våra föreställningar och ta del av de upplevelser som finns på webbplatsen i form av film, bild och ljud. Vår webbplats är responsiv, men i mobilen och på surfplatta finns fler knappar som gör att man kan förflytta sig smidigt mellan olika informationsfält.

Hur mäter ni om målgruppen är nöjd med innehåll och funktion, och för att förbättra innehåll och teknik?

– Vi använder Google Analytics och Survey Monkey, och så WSI-undersökningen förstås.

Vem ansvarar för webbplatsen, och hur använder ni WSI-undersökningen?

– Det är jag själv som har det yttersta ansvaret. Det är viktigt för oss att kontinuerligt utveckla webbplatsen utifrån besökarnas feedback och omdömen. Vi har precis tagit del av WSI-undersökningen och kommer under 2014 att utveckla webbplatsen tillsammans med Happiness utifrån resultaten.

Hur ser ni till att hålla kvaliteten uppe på innehållet?

– Det är bara jag själv som jobbar aktivt med sajten i sin helhet, men vi ser till att anlita kunniga skribenter, fotografer och filmare. Vi försöker också uppdatera sajten kontinuerligt.

Vem ansvarar för det tekniska?

– Webbyrån Happiness tar hand om utveckling och underhåll av webbplatsen via strukturerad förvaltning i form av en retainer, säger Frida Edoff. Cloudnet ansvarar för hosting och drift.

Vilken plattform arbetar ni med, och varför?

– Vi använder Drupal. Det är en populär och anpassningsbar plattform med en bra funktionalitet för redaktörer, goda integrationsmöjligheter och ett bra utbud av leverantörer. Den ger oss dessutom möjlighet att jobba tids- och kostnadseffektivt. Biljettleverantören Transticket ansvarar för biljettbokningssystemet som också är en del av webbplattformen.

Varför tror ni att ni är nominerade i denna kategori?

– För att vi har en tilltalande webbplats som är väl anpassad för våra målgrupper och deras behov av fakta och support.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2014?

– Webbplatsen är ny, den startades så sent som i oktober 2013. Det betyder att vi just nu kan fokusera på en del smärre justeringar av vissa funktioner, förklarar Frida Edoff. Parallellt med detta arbete genomför vi en del allmänna designförbättringar och en animering av logon.


Vinnarna presenteras på WSA-dagen den 28 januari.
Läs mer om de nominerade »