Minpension.se: Ständigt med örat mot marken


Minpension.se är webbplatsen där alla som har tjänat in svensk pension kan få en bild av sin totala pension. Sajten är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, totalt handlar det om drygt 30 olika aktörer som lämnar information till sajten.
– Idag finns Minpension.se också integrerad på Pensionsmyndighetens webb och på vissa pensionsbolags internetkontor, säger Maria Eklund, kommunikationsansvarig på sajten.
Hon berättar också att nuvarande version av sajten lanserades 2013 och är byggd på publiceringsverktyget Orchard.

Vilka ansvarar för webbplatsens innehåll, utseende och funktionalitet?
– Tekniskt ansvarig är vår it-arkitekt Patrik Berg, för utveckling ansvarar vår utvecklingschef Patrik Malmquist, medan jag som är kommunikationsansvarig ansvarar för innehållets färg och form.

Hur många jobbar aktivt med webbplatsen och innehållet?
– Minpension.se har ett stort konsultberoende. Uppskattningsvis arbetar mellan 20–25 personer dagligen med webbens tekniska utveckling, innehåll och grafiska design.

Arbetar ni tillsammans med några externa partner kring webbplatsen?
– Teknisk utveckling sköter Sigma. Maverick by Sigma är Min Pensions digitala kommunikationsbyrå och fungerar som vår webbyrå.
– Evry underhåller servrarna och Lights in Line kontrollerar prestandan.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade och använda?
– De flesta besöker Minpension.se för att se över sitt pensionsinnehav och för att få en bild av sin framtida pension. Men trenden är att sidorna med allmän pensionsinformation besöks mer och mer.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vårt goda samarbete med alla anslutna aktörer är såklart oerhört viktigt för att behålla den höga kvaliteten på Minpension.se. Sedan gäller det för oss, liksom för alla som vill ha en aktuell webbsida, att hålla örat mot marken och fånga upp trender och synpunkter från användarna.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion och för att förbättra innehåll och teknik?
– Vi analyserar dagligen webbplatsstatistiken och de frågor som kommer till vår kundtjänst. Men även webbplatsundersökningar som WSI är mycket viktiga i vårt utvecklingsarbete.

Vad var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– WSI-undersökningen är ett sätt att förstå användarnas behov och fånga deras åsikter. Vi har gjort mätningen under många år och ser det som ett viktigt instrument att komma närmare och förstå våra användare.
– Undersökningen är en viktig parameter i vårt ständiga förändringsarbete.

Varför är ni nominerade i Web Service Award i år?
– Idag blir allt fler medvetna om vikten av att ha koll på sin framtida pension och vad som påverkar den. Samtidigt upplevs pensionsinformation ofta vara krånglig. Därför tror jag att många uppskattar enkelheten på Minpension.se.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?
– Att fler ser och förstår sin pensionsprognos är en viktig samhällsfråga. Idag har Minpension.se dryga 2,5 miljoner registrerade användare, men de måste bli fler. Därför arbetar vi vidare med att förenkla funktioner och texter för att få besöket på Minpension.se att upplevas lustfyllt.
– Ett led i detta är att göra Minpension.se till en responsiv webbsida när allt fler besöker oss via mobila enheter.

Bild på Maria Eklund

Maria Eklund, kommunikationsansvarig på Minpension.se

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här»

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här»

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »