PRV: Kunskapsnav med tätt kundutbyte


PRVFör att Patent- och Registreringsverkets webbplats Prv.se ska kunna erbjuda sina besökare fördjupning och lättillgängliga tjänster inom immaterialrätt krävs att innehållet både är aktuellt och att det följer standarder och riktlinjer. Det ställer krav på användarvänlighet, intuitiva strukturer och inte minst en medvetenhet om vad målgruppen efterfrågar.

– För att ständigt förbättra stödet till våra kunder behöver vi arbeta kundfokuserat kring uppföljning, analys och optimering av vår webbplats. Vi tar tillvara på insikter som vi får genom webbanalys, samspel med kunder och användartester, säger Anna Engquist som är strateg inom digitala medier på PRV.

Från kommunikationsenheten ansvarar hon för prv.se tillsammans med en webmaster, grafiskt ansvarig samt ett antal kommunikatörer.

Sajten lanserades i nuvarande, responsiva, version 2015, och ligger på Episerver.

Vilket är de primära syftena med Prv.se?
– Vi vill erbjuda attraktiva och lättanvända tjänster, bjuda på vår kunskap och ge inspiration till hur immaterialrätt kan användas som ett affärsstrategiskt verktyg i företagsutveckling.
– Vad innebär det för dig som besökare? Oavsett om du vill nå snabba, enkla tjänster för att få full utväxling eller söker djup expertkunskap så är Prv.se rätt plats för dig. PRV:s kvalitet genomsyrar webbplatsen: den är lätt att förstå, lätt att hitta på, tillgänglig i alla lägen och har ett djup i sakfrågor.

Vem vänder sig sajten till?
– Olika målgrupper, som professionella aktörer inom immaterialrätt, små och medelstora företag, företagsrådgivare med flera.

Vilka av webbplatsens funktioner uppskattas och används mest av besökarna?
– Databaserna med information om registrerade patent och varumärken.

Vilken är den främsta fördelen med den tekniska plattform ni jobbar med?
– Det finns tillgång till god kunskap och kompetens kring plattformen, och den har ett bra gränssnitt för redaktörer.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll på webbplatsen?
– Målgruppsfokuserat och efterfrågestyrt. Våra målgruppsansvariga i verksamheten undersöker och analyserar målgruppernas behov. Detta görs i nära kontakt med slutanvändarna.

Vid sidan av WSI, hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner?
– Vi gör det med olika enkätundersökningar där kundsynpunkter samlas in löpande och med starkt fokus på webbstatistik och analys.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– Vi gör det varje år för att kunna se att vi rör oss mot rätt håll och fånga upp nya behov hos användarna.

Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?
– Det gör att vi hela tiden lär känna våra användare på nytt och följer med i webbutveckling och trender. Vi slår oss inte till ro utan måste ständigt lyssna till våra kunder.

Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Innovationssverige behöver kunskap i frågor om immateriella tillgångar och hur de leder till ökad lönsamhet. Vi kommunicerar mycket med artiklar, intervjuer, seminarier och event och sätter in immaterialrätt i sitt lönsamma sammanhang. Webbplatsen är vårt nav för denna spridning även i andra digitala medier. Med Prv.se ökar vi medvetenheten om immaterialrätt, samtidigt som vi erbjuder nyttiga tjänster till våra målgrupper, dygnet runt.

Vilka utvecklingsplaner har ni för webbplatsen under 2017?
– Vi utvecklar nu inloggningsmöjligheter för våra användare att följa sina ärenden hos PRV via Mina sidor.

Anna Engquist, strateg inom digitala medier på PRV

Anna Engquist, strateg inom digitala medier på PRV

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 25 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »