Lättillgänglig jämställdhet


Jämställdhetsmyndighetens webbplats Jämställ.nu är nominera till bästa webbplats 2019 i kategorin Samhällskommunikation i Web Service Award.

Tack vare WSI-mätningen har Jämställdhetsmyndigheten en väldigt bra utgångspunkt för det stundande omtaget som de står inför.

Jämställ.nu utgör en bank av konkreta verktyg och praktiska exempel för jämställdhetsarbete, och är en användbar webbplats för alla som jobbar eller vill jobba aktivt för jämställdhet.

Jämställ.nu drivs av Jämställdhetsmyndigheten, i samarbete med en referensgrupp som består av medarbetare på SKL, Vinnova, Svenska ESF-rådet och Länsstyrelserna.
– Webbplatsen har funnits sedan 2009 då den lanserades av Nationella sekretariatet för genusforskning och genom åren har vi gjort regelbundna användarundersökningar på olika sätt, berättar Johanna Lindros. Jämställdhetsmyndigheten har dock bara funnits sedan 2018 och tog vid inrättandet över den operativa driften av både Jämställ.nu och flera andra webbplatser.

Långsiktiga strategier

De gjorde mätningar på sina tre största webbplatser för att verkligen lyssna in användarnas behov, önskemål och synpunkter. Detta skulle ligga till grund för deras arbete med att göra långsiktiga strategier över hur de ska fortsätta förvalta dem i denna nya regi.
– Vi har mätt demografin, alltså vilka våra besökare är, berättar Johanna. De flesta är yrkesverksamma och vi ville veta mer om vilka roller de har. Vi har även mätt sessioner, och om de kommer till oss via mobil eller desktop. Vi tog även reda på vilket innehåll på webbplatsen de använder. Metoden vi använde var lager pop-up.
Johanna och hennes kollegor blev förvånade över att deras faktasidor är så populära i åldersgruppen 26 – 56 år.
– Innan undersökningen trodde vi att en stor del av besökarna där var skolungdomar och studenter, säger Johanna. Det är en lärdom att även vuxna uppskattar texter som är enkla och lättillgängliga. Jag tror att myndigheter lätt krånglar till det i onödan även om vi har ett uppdrag att använda klarspråk. [Läs mer om WSI-undersökningar här]

Besökarna efterfrågar verktyg

Jämställ.nu riktar sig till en målgrupp från 16 år, även om majoriteten i deras målgrupp är vuxna som arbetar med jämställdhetsfrågor. Besökarna efterfrågar mer av det som Jämställdhetsmyndigheten redan satsar på på webben – praktiska exempel och verktyg för jämställdhetsarbete.
– Vi behöver jobba aktivt för att få in nytt material så att sidan fortsätter vara relevant och aktuell, vilket vi har goda förutsättningar för att lyckas med under 2020. Vi ska också se över hur navigeringen kan bli ännu bättre.

Adaptiv design intressant utvecklingsområde

För Jämställdhetsmyndigheten är tillgänglighetsfrågan otroligt viktig, vilket den borde vara för alla.
– … och här behöver även vi lägga mer krut. Vi prioriterar också ett inkluderande och jämställt språk, och bilder och illustrationer som representerar alla grupper i samhället.

På frågan om vilka av de olika trenderna på webben funktions- eller teknikmässigt som har störst betydelse för Johanna och hennes kollegor just nu, svarar hon:
– Jag vet inte om man kan kalla det en ”trend”, men resultatet visar att våra faktasidor som är så populära blir mer lästa i mobilen än övrigt material, så mobilanpassning och adaptiv design är självklart ett intressant utvecklingsområde.

Johanna tycker att det är roligt att starka färger trendar just nu eftersom de använder sig av sådana. Mer rörlig bild och animeringar passar deras innehåll och är något som de gärna vill jobba mer med.
– Resultatet av WSI-mätningen kommer att utgöra en viktig grund när vi nu står inför ett omtag av alla våra webbplatser. Eftersom vi ”ärvde” flera webbplatser och samtidigt skapade vår egen, Jämställdhetsmyndigheten.se, så behöver vi säkra att vi inte spretar som avsändare och gör dubbelpubliceringar. Den här nomineringen visar att Jämställ.nu verkligen är värd kommunikationsavdelningens kärlek!

 

Marie Andersson och Johanna Lindros, redaktörer för Jämställ.nu

 

Här kan du läs om de övriga nominerade i Web Service Award »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 29 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »