Inspirerande och informerande


Zeta.nu är nominerad  som bästa webbplats 2019 i kategorierna Mobilt och Kommersiell i Web Service Award.

Genom härliga recept ger Zeta.nu matinspiration och visar vad man kan laga med deras produkter. Zeta är familjeföretaget Di Luca & Di Lucas varumärke och en viktig del av deras funktion är att kommunicera sin företagshistoria.

– Vi driver medelhavsmat och vårt ursprung är den italienska matkulturen, berättar Susanna Hedengren. Zeta.nu består av tre delar; Recept, produktinformation och kunskap kring våra kategorier och medelhavsmat.
Konsumenter är huvudmålgrupp, men även medarbetare, säljkår och butiker hittar kunskap kring produkter, inspiration och använder recepten.

Värdefull insikt

De är två personer som arbetar aktivt med de egna kanalerna som webbplatsen, Instagram, Facebook, nyhetsbrev och YouTube. – Vi har också ett redaktionsråd och en receptplaneringsgrupp som jag håller i, säger Susanna. Vi arbetar även tätt med vår digitala byrå Fröjd Interactive.
Detta är andra året Zeta gör en WSA-undersökning och Susanna berättar att det är mycket värdefullt för dem att få reda på vad konsumenterna önskar och tycker. Undersökningen låg till grund för 2019 års större projekt.
– Vi har också lagt till ett antal egna frågor. Det är även intressant att följa upp utvecklingen när man har varit med tidigare och det fungerar även som underlag för budget- och investeringsdiskussioner internt. Undersökningsresultat är bästa sättet att visa på behov och resurser. [Läs mer här om WSA-undersökningar]

Mäter löpande trafiken

Zeta mäter löpande allt från total trafik till egna KPI:er via Google Analytics.
– 2019 ökade vi antalet användare med 34 procent och antalet sidvisningar med 28 procent, berättar Susanna. Vi följer även NPS-värdet löpande med hjälp av WSA, för fjärde året nu. Vårt senaste måltal som vi satte 2019 är att öka antalet social proof, vilket är ett engagemangsmått som för oss innebär ett sammantaget KPI på antalet kommentarer, betyg och att man besöker flera sidor. Vi gör även egna pop up-undersökningar på webbplatsen där vi frågar om till exempel produktutveckling om oliver.

74 procent via mobilen

Genom undersökningen har Susanna och hennes team kunnat konstatera att mobilbesökare är kräsna och att konkurrensen på vad man lägger tid på i sin smartphone är stenhård. Under 2019 kom 74 procent av deras trafik från mobil.
– Det största projektet 2019 var att ta vår receptsida fullt ut att vara mobile first. Det räcker inte längre att bara ha en responsiv sajt. Projektets syfte var att förbättra användarupplevelsen i mobil.
De vill också att konsumenterna ska kunna möta Zeta i andra kanaler än på webbplatsen och satsar mycket tid på sin Instagram-kanal.
Susanna berättar att besökarna förväntar sig att hitta recept på allt från italienska klassiker som den perfekt krämiga risotton till vegetarisk medelhavsmat för den hälsomedvetna.
– Konsumenter vill också kunna läsa om produkter och kunskap kring våra produkter som tex olika lagringstider på parmesan till tillverkning av olivolja. Då blir hela kedjan viktig från det att man kanske googlar på frågan till att sidan hos oss laddar upp snabbt och inte minst att man får svar på sin fråga så att man blir nöjd och vill återkomma.

Trafik till matsajter via Google

SEO-arbetet är en viktig sak, berättar Susanna, eftersom en stor del av trafiken till matsajter går via Google. Höga krav på bilder, att de håller rätt tonalitet och att det ser gott ut.
– Det måste vara lätt att kunna följa receptets tillredning till exempel genom att kunna klicka på styckena för att det ska vara lätt att följa receptet.
En utmaning är att Zeta inte har egen e-handel. Det innebär att recepten måste se så goda ut att man vill köpa Zetas produkter för att kunna laga receptet.
– Det måste också bli så gott så att man blir nöjd och vill laga det igen, förklarar Susanna. För att man lätt ska se vad det är för produkt i receptet finns det en klickbar bild direkt i ingrediensförteckningen. Det ger igenkänning till köp i butik.

Investering och resursplanering

– För oss bygger all tonalitet och design på Zetas historia och varumärkestonalitet. När det gäller trender är det främst bilder och rörligt material vi inspireras av. Vi arbetar mycket med rörligt för att presentera nyheter. Vi har dock inte som ambition att vara först med modern design.
Men det är minst lika viktigt att följa trender när det gäller mat. Till exempel att de ska ha minst 70 procent vegetariska recept. Det viktigaste för Zeta är att vara användarvänliga och ha konsumentnyttan i fokus.
– Utmaningen är att ta ut vår storytelling på ett spännande och modernt sätt digitalt. Prestanda, att recept är lätta att söka och att sidan laddar upp snabbt är viktigt.
Resultatet från 2019 års WSA-undersökning kommer vara en viktig del av Zetas strategiarbete för 2020 och vilka projekt som prioriteras och som underlag för investering och resursplanering.

Zeta är nominerade i kategorierna Kommersiella och Mobilt.

Susanna Hedengren, digitalt ansvarig på Di Luca och Di Luca AB.

 

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 29 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer här om WSA-dagen »