Ökad tillgänglighet i Västra Götaland


Vgregion.se är nominerad till bästa webbplats 2019 i kategorin Samhällskommunikation i Web Service Award.

En extremt bred målgrupp och en webbplats som ska stå tillgänglig och redo med information som alla någon gång i livet behöver.

Webbplatsen vgregion.se ska beskriva Västra Götalandsregionens uppdrag, organisationen och vad de gör. Kristian Norling berättar:
– Vi ansvarar för att du har tillgång till en bra sjukvård och vi skapar förutsättningar för en bra hälsa för alla i Västra Götaland.

Uppföljning är viktig

Kristian berättar vidare att de har en matrisorganisation för sitt webbarbete, där varje förvaltning och bolag ansvarar för innehållet på sin del av webbplatsen.
– Koncerngemensamt ansvarar vi för plattformen, tillgänglighet i mallar och plattformen samt användarupplevelsen.
Genom att delta i WSI-undersökningen igen kunde Kristian och hans kollegor följa upp den undersökning som de genomförde 2017, för att se om de åtgärder och förändringar som gjorts sedan dess har påverkat användarnas uppfattning. [Läs mer om WSI-undersökningar här]

– Vi har gjort WSI-undersökningar för att se hur användarna uppfattar vår befintliga webbplats, berättar Kristian. Vi har en pågående Top Task för vilka uppgifter användarna vill få gjort på vår webbplats. Vi har också använt Matomo för analys och uppföljning av beteendemönster samt mål.
Genom den senaste WSI-undersökningen har de kunnat se att deras egna medarbetare är mest missnöjda med webbplatsen.
– … och att de som söker jobb hos oss är mest nöjda med vår webbplats.

Inkluderande design och mobilitet

Deras besökare önskar information om sin vård och tider med mera. Och den informationen finns till stor del på 1177.se.
– Därför har vi hänvisning till 1177 som ett kvantitativt mål i Matomo.
Kristian berättar att deras webbplats försöker tillhandahålla den information som alla invånare någon gång i livet behöver. – Webbplatsen har därmed en extremt bred målgrupp med väldigt olika sorters information.
På frågan om vilka trender inom teknik och design som inspirerar dem mest just nu svarar Kristian att mobilitet påverkar presentationen och att sökfunktion och hittbarhet är ett område som alltid är aktuellt att förbättra.
– Vi jobbar mycket med användarupplevelsen och tillgänglighet är förstås ett viktigt och aktuellt område som ständigt kräver fokus.

Inkluderande design är ett område som Kristians team har fokus på just nu och därför lägger de mycket tid på att arbeta med tillgängligheten.
– Både genom att utbilda och stötta de som jobbar med webbplatsen och att förbättra tillgängligheten rent tekniskt, förklarar han.

De anställda får mer fokus

– Ett område som är i fokus för oss i år är hur vi bättre kan tillgodose de anställdas behov av information, säger Kristian. De är mest missnöjda med vår webbplats och vi behöver se till att hjälpa dom att hitta till rätt ställe för att hitta sin information, vilket ofta inte är vår webbplats. Vi kommer också att arbeta med resultaten för våra olika webbplatser, då de skiljer sig åt en del.

 

 

Här kan du läs om de övriga nominerade i Web Service Award »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 29 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »