Stockholms studentbostäder prioriterar det lilla


Stockholms studentbostäder, SSSB webbplats är nominerad som bästa kommersiella webbplats i Web Service Award.

Texter och tonalitet har präglat året som har gått för Stockholms studentbostäder. Huvuddelen av deras kommunikation med hyresgästerna – och alla dem som står i deras bostadskö – sker via webbplatsen. Det är dit befintliga hyresgäster söker sig för att komma i kontakt med SSSB. Antingen för att chatta med kundservice eller för att hitta andra kontaktvägar.

Marlene Lundkvist är Kund- och kommunikationschef på Stockholms studentbostäder, SSSB, och berättar att det förutom hon själv är en digital redaktör och en konsult med fokus på utveckling som utgör arbetsgruppen inom webb. Till sin hjälp har de också kommunikationsteamet som består av tre personer.

Genomför årliga webbundersökningar

SSSB gör webbundersökningar årligen och vet genom dessa att de allra flesta boende hos dem besöker webben minst ett par gånger i månaden. Deras fastighetssystem är nära kopplat till webbplatsen. De kan därför ta emot felanmälningar via webben och sedan återkoppla till hyresgästen enkelt och smidigt – för bägge parter. Här kan hyresgästerna även boka tvättid, se sin elförbrukning eller sin hyresavi.

– Vi har bra kunskap om hur våra besökare använder vår webb eftersom vi genomfört WSI-undersökningar via Web Service Award i flera år. Det är ett jättebra underlag för att hitta förbättringsområden att jobba med.

Stockholms studentbostäder undersöker webbplatsen på flera olika sätt. Dels genom en årlig WSI-enkät, dels genom Google Analytics. Men även genom Hotjar Funnels och heat maps.

 Hur har ni tacklat de utmaningar som just ni har haft under året?

– Genom små justeringar kontinuerligt och genom att gå på de ”lågt hängande frukterna”, svarar Marlene. 

Vilken har varit er största insikt eller lärdom från året som har passerat?

– Att med tid avsatt så blir det gjort. Man måste prioritera det lilla.

Eftersom besökarna ställer höga krav på att det ska gå snabbt att hitta rätt på webbsidan har Marlene och hennes kollegor arbetat kontinuerligt med användarvänlighet och att undanröja flaskhalsar. En intuitiv navigation och snabbladdade sidor är som alltid i fokus. Genom analyser kan sådana önskemål och synpunkter synliggöras. Och det funkar!

– Våra besökare blivit nöjdare och nöjdare med åren.

Förra året pratade vi mycket om hur distansarbete präglade arbetet – hur mycket av nya arbetsprocesser och former har ni valt att behålla även under 2022?

– Vi har idag ett flexibelt arbetssätt där man har möjlighet att arbeta två dagar hemma. Måndagar är dock en närvaro dag för alla på bolaget.

Finns det någon ny teknik ni tycker känns spännande att anamma just nu/framåt?

– AI kan hjälpa mycket. Både vad gäller öppettider och att svara på enklare frågor eller bara hjälpa till med snabblänkar som användaren vanligtvis använder.

Vad kan ni bli bättre på och vad ska ni lägga fokus på under 2023?

– Vi kommer inte fokusera så mycket på vår befintliga webbplats utan fokus i år är på att bygga upp och lansera en ny i slutet av året!

Marlene Lundkvist, Kund- och kommunikationschef på Stockholms studentbostäder, SSSB,

”Texter och tonalitet har präglat året som har gått” – Marlene Lundkvist, Kund & kommunikationschef, Stockholms studentbostäder

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 25 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på https://www.webserviceaward.com/utmarkelsen/wsa-dagen-2023/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.