Reflektioner från fredagsfika om intranät 2 juni 2023


Älskar när det är fredag och extra mycket då vi på Web Service Award ordnar digitalt fredagsfika om intranät. Härligt att träffa så många som jobbar med intranät och byta erfarenheter.

Fikat började med att jag gjorde en kortare trendspaning bland annat om att vi i trendrapporterna ser att många (47 procent) planerar att föra större förändringar av intranätet. Pandemin gjorde också att fler använde intranätet men samtidigt ser vi att det bara är 36% som har mätbara mål och 18% som rapporterar till ledningen. Detta visar på att intranätet inte ses som affärskritisk i många organisationer. Samtidigt är intranäten ett arbetsverktyg som de flesta är inne på dagligen. Men hur effektivt är intranätet? Underlättar det arbetets dagen eller försvårar? Detta borde fler mäta av.

En intressant fråga som kom upp var just hur en bra rapport till ledningen kan se. Att ha ett fåtal konkreta nyckeltal var det som de flesta (som gör en ledningsrapport) tyckte funkade bäst. Var lite olika exempel allt från trafikmål på användandet till att ta fram effektmål.

Underfikat kom även frågan om teams och andra tjänster för grupper. Ska det vara integrerat med intranätet eller enskilda tjänster? Finns lite olika lösningar som har sina för och nackdelar. Här spelar förstås val av CMS roll för lösningen. En viktig sak är att både organisationen är tydlig med vad som ska användas till vad. Det behövs en digital karta/kanalstrategi. Också viktigt att användarna känner till dem och att de hjälper deras behov. Finns en risk annars att det blir spretigt och flera olika öar som används olika.

Angående grupper kom en intressant (och lite skrämmande) fråga upp om hur juristerna ser på mer privata grupper/anslagstavlor och om det går att ha ur ett GDPR-perspektiv. Var en organisation där den frågan just nu diskuteras.

Vi kom även in på frågan om taggar både vad gäller organisation och ämne. Även här viktigt att ha en strategi och begränsa antalet. Från det så kom vi även in på en diskussion om att kommentera nyheter. För vissa går det utmärkt och det blir bra integration för nyheterna medan andra haft problem med att få användare att kommentera nyheter. Ett företag hade utsett olika interna influenser som har till uppgift att stimulera dialog. Var en spännande lösning.

Detta var några av de ämnen som kom upp och som vanligt går en timme allt för fort. Längtar till nästa digitala fredagsfika den 30 juni som blir det sista innan sommaruppehållet. Så missa inte detta. Anmälan sker via: https://www.webserviceaward.com/fredagsfika/

Stort tack till Jessica HenulinAnders HejllUlrika ÅkerbladSofia LarssonPatrik BergmanAnnie Burman SkyttJenny ThorellAnna-Lena TjernbergEmelie LundqvistJohanna LöwendahlJeanette RönnbergRalf SundhällSofia Tamm och alla andra fantastiska deltagare. och förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig i att hålla i fredagsfikat.

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Pierre Du Rietz. Bokmärk permalänken.Redigera