En nollmätning med toppresultat för Epiroc


”Mätning och tydlig kommunikation har ökat intresset för webben och samsynen kring vad vi ska åstadkomma.” Ingela Jerat, Global Web Manager, Epiroc

Epirocgroup.com är nominerade till bästa Kommersiella webbplats i Web Service Award.

När man börjar göra förändringar på en sajt som funnits länge så finns det ett visst motstånd. Så även för Epiroc som är ett stort globalt företag med kunder i 150 länder.
– Men genom att tydliggöra vikten av kanalen och se till att upprätthålla tydlig kommunikation, har både intresset för webben och samsynen kring vad vi ska åstadkomma ökat, berättar Ingela Jerat som är Global Web Manager på Epiroc.

Innehållsägare för varje sida

Under 2023 blev lärdomen för Ingela och teamet på Epiroc att man inte nog kan poängtera vikten av gemensamma mål.

– Vi är två personer som jobbar centralt med vår koncernwebb – samt två personer på IT, säger Ingela. För varje websida har vi en innehållsägare och för varje sektion har vi sektionsansvarig. På varje sektion har vi också en till två redaktörer.  

Under 2023 gjordes en del förändringar. Bland annat fastställde de att varje sida ska ha en sidägare. De har även jobbat med strukturen och lagt till en tydligare sidfot.
– Vi har också uppdaterat och publicerat nytt innehåll för sektionerna ”About Epiroc” och ”Media” under hösten. ”Karriär” fick redan i somras nytt utseende och innehåll. Strukturarbetet på sajten har varit väldigt bra och jag är också stolt över samarbetet med alla i organisationen som levererar innehåll till koncernsajten.

Imponerad av besökarna

WSI undersökningen är en av fem delar i den audit som Epiroc gör på webbplatsen varje år. Ingela är bekant med WSI sedan tidigare, men för Epiroc är det första gången de deltar.
– Den är jätteviktig för att vi lyssnar på våra faktiska besökare och här får vi många insikter. Varje gång jag gör denna undersökning så blir jag imponerad av hur besökarna tar sig tid och skriver långa stycken och förklaringar på vad som är bra och vad som kan förbättras.

Samma dag som Web Service Awards Pierre Du Rietz presenterade undersökningen för Epiroc, gjorde Ingela tre nya stories till sina utvecklare. Det som kommer fram i undersökningen blir konkreta förbättringar på sajten.

– Jag har också presenterat undersökningen på både Group nivå och globalt internt hos oss, berättar Ingela.

Eftersom Epiroc inte hade gjort en WSI-undersökning tidigare visste de inte riktigt vad de skulle förvänta sig i form av resultat. Ingela berättar att de därför ser årets mätning som en form av nollmätning.
– Den gav oss en bra bild av styrkor och svagheter på sajten. Och det är roligt att vi ligger på en så hög nivå. Det är stor skillnad på hur de olika målgrupperna rankar oss – en jätte bra insikt som vi tar med oss framåt. Och att en koncernwebb ska möta så många behov samtidigt …

Nytt år med nya inställningar

De har en klar bild av var 2024 kommer att innehålla när det gäller förbättringar.
– Utifrån resultatet av undersökningen kommer vi under våren ändra inställningarna i vår sökmotor, mycket av det som påpekades att vi kunde göra bättre handlade om sökfunktionen – så här har vi ett jobb att göra.

De ska även förbättra kommunikationen till studenter – här gör de bra saker men har missat att synliggöra det på webbplatsen. Men visst är de nöjda över responsen de har fått!

– Detta är ju en undersökning som visar de faktiska besökarnas upplevelse och vi fick så många fina kommentarer i undersökningen – här är några: ” I’m glad everything is good”, ” Great web site and also a great company”, ” I like to use this website everytime I need it. Thanks for being so focused”, ” I am really impressed”, ” All perfect”. Jag låter dessa omdömen tala för sig.

Ingela Jerat, Global Web Manager, Epiroc

Epirocgroup.com är nominerade till bästa Kommersiella webbplats i Web Service Award.

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 31 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Hela programmet till WSA-dagen finns på:  https://www.webserviceaward.com/wsa-dagen-2024/program/

WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>